Contingut patrocinat
Especials 25/01/2023

Educar en la sostenibilitat pot ser un joc!

Essity llança la campanya ‘Tanca el cercle’, una iniciativa per contribuir a l'educació ambiental

3 min
Educar els infants en matèria de sostenibilitat és un objectiu inevitable i irrenunciable.

En un context de canvi climàtic i crisi ambiental com la que viu el planeta, educar els infants en matèria de sostenibilitat és un objectiu inevitable i irrenunciable, i més enllà del paper que hi han de jugar les famílies i els centres educatius, és fonamental que hi hagi una implicació per part del conjunt de la societat. Atenent aquesta realitat, Essity, companyia global líder en productes i solucions d'higiene per a la salut i el benestar de les persones, fa un pas més en la seva estratègia de sostenibilitat i llança la campanya Los Manosucias: Tanca el cercle, una iniciativa per contribuir a l'educació de nens i nenes respecte al medi ambient. José Ramón Iracheta, country manager d’Essity Iberia, explica que «la sostenibilitat és un dels pilars en què es basa la nostra activitat i un eix transversal de la nostra estratègia. És fonamental en la nostra manera d'entendre el negoci i també en la manera com ens relacionem amb les comunitats on estem presents. Creiem que, com a empresa líder i global, la nostra responsabilitat va més enllà de la nostra pròpia activitat i hem de contribuir a l'educació, la conscienciació i la divulgació en matèria d'higiene i respecte al medi ambient».

Com afegeix Iracheta, Tanca el cercle «és una iniciativa que hem creat per seguir trencant barreres pel benestar, i per acostar la filosofia i els valors de l'economia circular als nens i nenes de primària». Per fer-ho han recuperat uns personatges que van crear durant la pandèmia, Los Manosucias, posant «a disposició de pares i educadors un joc amb què els més petits aprendran la importància de fer un bon ús dels recursos al seu abast, a més de materials i activitats complementàries sobre l'economia circular». Es tracta d’un joc de cartes recomanat per a nens i nenes de 8 a 10 anys en què els jugadors han de combinar les cartes de manera que s'aprofitin els recursos al llarg del cicle de vida del producte, aconseguint que el que es produeix s'utilitzi a la següent etapa per no generar residus. El country manager d’Essity Iberia explica que la seva voluntat és que «aquests materials siguin una eina útil per a professionals docents, de manera que els permeti introduir conceptes com ara la reutilització, l'escassetat de recursos o l'economia circular. Es pot utilitzar a les aules, efectivament, però també estan pensats per a les famílies, ludoteques i biblioteques i centres extraescolars, per exemple. Tots els recursos i materials es poden descarregar gratuïtament a essity.es».

Joc de cartes

Els materials han estat creats en col·laboració amb els experts de Salut Ambiental a l'Escola, de la Fundació Vivo Sano, l'entitat encarregada d'impartir els tallers que acompanyen la iniciativa en diversos centres escolars del país, entre els quals a Tarragona. Una aposta educativa que José Ramón Iracheta, country manager d’Essity Iberia, defensa pel fet que «la infància és el període en què adquirim els hàbits que ens acompanyen al llarg de la nostra vida adulta. Des d’Essity pensem que sensibilitzar les noves generacions sobre la importància de protegir el medi ambient és fonamental per aconseguir un desenvolupament sostenible, i amb el llançament d’aquest nou joc l'objectiu és que a poc a poc estableixin en el seu dia a dia hàbits respectuosos amb l'entorn i aprenguin la importància de fer un bon ús dels recursos que tenen a l'abast».

Los Manosucias és un joc de cartes que té l'objectiu de sensibilitzar els infants en l'educació ambiental.

Decàleg d’educació ambiental

Més enllà del joc de cartes, i amb l’objectiu d’entendre millor els reptes que els educadors es troben a les aules en matèria d’educació ambiental, des d’Essity van organitzar un focus group amb experts en educació de la Fundació Vivo Sano, la Fundació Europea Societat i Educació, l'Associació Espanyola d'Educació Ambiental i mestres en actiu. Fruit de la reflexió compartida d'aquesta trobada, han elaborat un Decàleg d'Educació Ambiental on s'exposen cinc punts clau per facilitar la tasca dels professionals de l'educació i permetre que, des d'edats primerenques, els nens i nenes formin part del diàleg sobre sostenibilitat i puguin aprendre el valor de les accions a favor del medi ambient.

5 claus per millorar l’educació ambiental

  1. Com abans, millor
  2. Una educació transversal
  3. Tres pilars educatius: sensibilitzar, ensenyar i aportar solucions
  4. Experimentar en primera persona
  5. Tres grans valors: limitar, conservar i compartir

Podeu decarregar el decàleg aquí

Sabies que...

El 26 de gener se celebra el Dia Mundial de l'Educació Ambiental amb el propòsit de conscienciar la ciutadania perquè conservi i protegeixi el medi ambient amb la realització d'accions i activitats que contribueixin a la resolució dels problemes ambientals presents i futurs.

stats