BARÇA

El Barça ajorna les eleccions i les intentarà fer el 7 de març

Els candidats pacten aquesta data si queda garantit el vot per correu per primer cop

T. Padilla / A. Nadal
4 min
Víctor Font i Joan Laporta

BarcelonaPoc abans de les 7 del vespre Joan Laporta i Víctor Font es trobaven just davant de les oficines del Barça. Una mica després hi arribava Toni Freixa. Unes oficines que Laporta coneix bé, perquè hi va treballar durant uns quants anys. Les oficines on Font vol entrar per començar a canviar un club que segueix ofegant-se en una temporada que està sent caòtica. Les oficines on Freixa vol tornar si guanya unes eleccions que segueixen sense data, tot i que els tres candidats ja n’han marcat una en vermell: el 7 de març. Llavors, si la pandèmia ho permet, finalment el barcelonisme escollirà el seu nou president en uns comicis històrics, ja que per primer cop es farà servir el vot per correu.

Les eleccions previstes per al proper 24 de gener han quedat posposades. “Hi ha un informe jurídic que garanteix que el procés electoral s’atura en aquest moment i que no s’haurà de començar des del principi un altre cop. El que està fet està fet”, explicava Laporta després de la reunió amb els membres de la junta gestora del Barça. Tant Laporta com Font i Freixa, els tres socis que van aconseguir les signatures de prou socis per poder aspirar a la presidència, van conèixer al matí la notícia de l’ajornament de les eleccions. No era una sorpresa, de fet.

Toni Freixa

I a la tarda la junta gestora del club va reunir-se amb els tres candidats. Van arribar al consens del 7 de març com a nova data, sempre que la Generalitat modifiqui abans la llei de l’esport per permetre el vot per correu. “Treballarem per ampliar els punts de votació de manera considerable i perquè es pugui implementar el vot per correu. És important aquí tenir el suport del govern, perquè cal modificar la llei de l’esport”, va explicar Font. Els candidats, enfrontats en els comicis i amb posicions oposades fins fa poc sobre si s’havia de votar el 24 de gener, van destacar el clima de cordialitat en la trobada d’ahir a la tarda.

Amb tot, la idea és poder votar com més ràpid millor un cop hi hagi el marc legal per garantir tant el vot presencial en diferents seus com, per primer cop en la història del club, el vot per correu. “Es poden fer actes i seguir promovent els programes entre els socis del Barça. El que sí que és cert és que hi ha un informe jurídic que garanteix que el procés electoral no s’haurà de començar des del principi un altre cop. El que està fet està fet. I des d’allà cal continuar”, va afirmar Laporta.

Joan Laporta

“Amb Carles Tusquets el Barça està en bones mans”, expressava per la seva part Toni Freixa en referència al president de la junta gestora. “Estic a la seva disposició per a consultes i per a la presa de decisions excepcionals en un marc d’excepcionalitat pel coronavirus”, va afegir Freixa, que es va mostrar partidari d’un “exercici de responsabilitat” per part dels candidats. A la reunió entre Tusquets, que seguirà al càrrec del club, i els tres candidats també s’havia plantejat la possibilitat de votar el 28 de febrer, però un informe avalat per experts ho desaconsellava perquè no preveu que la situació epidemiològica sigui llavors prou favorable.

Jornada maratoniana

La jornada, maratoniana, com acostuma a passar en un club acostumat als desgavells legals, havia començat ja al matí amb una reunió telemàtica entre responsables del Barça -el president de la junta gestora, Carles Tusquets, i l’executiu en cap, Òscar Grau-, el síndic del soci del club, la secretaria general de l’Esport i el Procicat en què es va prendre la decisió d’ajornar les eleccions i buscar una nova data. El club ho va confirmar a través d’un comunicat en què accepta que ara s’obre un escenari inèdit en la història de l’entitat, ja que, estatuts en mà, la gestora no hauria de poder allargar el seu mandat més enllà del dia 24 de gener.

Víctor Font

Un cop dijous va quedar resolt el nombre de candidats que concorreran a les eleccions, quedava per veure si la data dels comicis es mantindria malgrat la situació de la pandèmia a Catalunya. La Generalitat ja va dir que tancava la porta a facilitar salconduits perquè els socis es poguessin desplaçar a votar a altres ciutats, així que, amb el confinament municipal ampliat fins al dia 25 de gener, molts socis no podrien anar a votar. “Més de la meitat del cens electoral no podria votar per les limitacions de moviments”, justifiquen des de la gestora.

“No és una qüestió que perjudiqui un o altre, a qui més perjudica més és al Barça. El club no pot estar més temps amb aquest desgovern, necessita un president”, es queixava Laporta, que defensava poder votar el dia 24 de gener. La consellera de Salut, Alba Vergés, ja havia deixat clar que la decisió final sobre un possible ajornament de les eleccions seria del Barça. I la gestora del club va defensar que, amb aquest escenari, no podia garantir unes eleccions amb un mínim de seguretat i participació, fet que ja va provocat les crítiques de Laporta, però també de Font, que considerava que la gestora havia gaudit de prou temps com per organitzar les eleccions el dia 24 garantint el màxim de participació. Així doncs, la gestora va demanar a la Generalitat cobertura legal perquè es pugui votar també per correu. Fer-ho, però, hauria de significar modificar la llei catalana de l’esport. Segons fonts consultades per l’ARA, la proposta s’acceptarà.

Tusquets segueix manant

Els candidats, doncs, van haver de buscar una nova data, que hauria de ser el 7 de març, sempre que estigui garantit el vot per correu i que es puguin obrir més punts de votació al territori. La campanya electoral, però, no s’atura. A la reunió es va deixar clar que Tusquets seguirà al càrrec del club però que no podrà fer grans operacions per la falta de diners, com, per exemple, fitxar jugadors. “A nivell esportiu no hem acordat res, perquè ens han explicat que no hi ha diners ni marge per fer gaire res”, explicava Font. És a dir, Eric García haurà d’esperar. També Leo Messi, que no sabrà fins al març amb quin president negocia el seu futur.

stats