Especials 15/05/2021

Et torna diners la renda? Inverteix els diners en el teu futur

Durant la campanya de la renda de l’any passat, el 70 % de les declaracions van sortir per retornar, amb un import mitjà de devolució de 670 €. Si aquest any és el teu cas, pot ser un bon moment per començar a pensar en el teu futur o per donar-li una empenta si ja ho fas

2 min
Una persona gran passant per davant d'una seu de l'Agencia Tributaria a Barcelona

Reps un ingrés que no esperes i sense haver renunciat a comprar-te aquell caprici que tenies: aquesta és la definició d’una bona oportunitat per començar a estalviar. Hi ha multitud de productes financers que permeten anar donant valor a l’esforç d’estalvi amb el pas del temps però, tal com expliquen els experts de VidaCaixa, si el que estem pensant és a obtenir un ingrés extraordinari a la pensió pública per a la jubilació, el millor és pensar en un pla de pensions. La devolució de l’Agència Tributària pot servir d’excusa per obrir-ne un i pensar a planificar un estalvi periòdic, és a dir, a fer-hi contribucions de manera constant, per exemple mes a mes.

Hi ha diversos avantatges en l’hàbit. Per exemple, el d’evitar un esforç extraordinari. Tenint un hàbit d’estalvi i comptant amb el temps a favor, l’esforç serà sempre més baix per assolir l’objectiu. Gràcies a l’interès compost, els interessos que es generen sobre l’estalvi aportat al pla es reinverteixen i generen nous interessos, que sumen valor als diners aportats.

Tenir la possibilitat de fer créixer l’estalvi és un gran avantatge. Una inversió a llarg termini pot donar un fruit interessant, ja que multiplica les aportacions de l’estalviador, i és la manera que els diners no perdin valor amb la inflació. La rendibilitat que s’aconsegueixi depèn del risc que s’assumeixi. Les inversions en renda variable acostumen a tenir més risc i unes possibilitats més grans de rendibilitats altes. La renda fixa proporciona uns rèdits més baixos a canvi de menys risc. Decidir-se’n per una, per l’altra o per una mica de cada depèn de les necessitats de cadascú i també de l’edat. Com més ens apropem a la jubilació, més convé disminuir el nivell de risc per consolidar el que s’ha aconseguit.

Com cal estalviar?

En general, els experts aconsellen apartar entre un 10 i un 20 % dels ingressos mensuals i reservar-los a la guardiola. També és coneguda la regla del 50-30-20, que aconsella dedicar el 50 % dels ingressos per a allò que és bàsic (la casa, els subministraments, l’alimentació, el transport); el 20 %, a l’estalvi a llarg termini, i el 30 % restant, per al lleure i aspectes del projecte de vida de cadascú. La millor opció és estalviar cada mes, com si fos una despesa fixa i, sobretot, no tocar-ho.

Però, a més, les contribucions als plans de pensions tenen avantatges fiscals, cosa que ens pot ajudar que, a la campanya següent, la renda ens surti de nou per retornar i puguem donar una empenteta més al nostre pla de futur.

stats