Gal·les s'estrena en una Eurocopa amb triomf contra Eslovàquia (2-1)

Bale i Robson-Kanu han firmat els gols del triomf britànic, que s'ha imposat al domini eslovac i al gol de Duda

Roger Requena
Bale celebra el primer gol de Gal·les en una Eurocopa

BarcelonaJornada pel record en la història de Gal·les, que ha debutat amb triomf sobre Eslovàquia (2-1) en una Eurocopa. Un llançament de falta de Gareth Bale i un remat mossegat a dins de l'àrea a pocs minuts pel final de Robson-Kanu han servit per donar els tres primers punts dels britànics en una gran cita europea. Tot i el domini eslovac en molts minuts, l'orgull i empenta gal·lesa ha acabat prevalent en un duel igualat i disputat.

En l'inici del partit, la il·lusió dels dos debutants s'ha transformat en excessives reserves, ja que cap dels dos s'ha acabat de deixar anar fins ben avançat el partit. Riscos, els justos. Cap dels dos volia cometre un error fatal, però el cert és que tots dos n'han comès un durant els primers deu minuts de joc. Hamsik ha tingut la primera clara arribada clara dels eslovacs, en una diagonal des de la dreta en la que s'ha desfet de diversos rivals, però que ha acabat salvant Davies quan la pilota ja entrava a la porteria.

Pocs minuts després, ha arribat el torn de Gal·les. I, qui sinó Bale, no ha desaprofitat una falta ben situada. Amb un xut fort i centrat ha agafat descol·locat a Kozáčik, que no ha arribat a temps de corregir la seva posició. El mateix Bale ja va convertir-se el 2006 en el golejador més jove de la història de Gal·les en marcar, precisament, a la selecció eslovaca. Deu anys després, torna a fer història amb el conjunt britànic.

El partit podia haver donat un tomb important a la mitja hora de joc si l'àrbitre arriba a castigar amb penal una clara agressió per cop de colze dins de l'àrea de Skrtel sobre Jonathan Williams. Una acció molt clara que ha passat molt a prop de l'àrbitre de fons, però que no ha merescut cap càstig. La reacció d'esglai i indignació dels aficionats en veure la jugada repetida als videomarcadors feia evident l'errada arbitral.

Eslovàquia dóna un pas endavant

En termes de futbol, fins al tram final la calma ha pesat més que les precipitacions, el que ha impedit que hi hagués gaire ocasions. Tots dos esperaven el seu moment, encara que no renunciaven a canviar l'orientació amb una passada llarga per oxigenar el joc. Un recurs que ha provat amb insistència Gal·les, que els pocs cops en què ha disposat de la pilota tendia a buscar les internades amb profunditat per la dreta de Gunter.

L'excés de prudència dels eslovacs però, ha canviat a la segona part. Més animada, la selecció de Ján Kozák ha aconseguit generar algunes arribades a l'àrea rival. Canviant l'exigència cap a la defensa rival, han aconseguit que Gal·les cometés alguns errors darrere. Un d'ells l'ha aprofitat Duda, que després d'una subtil finta amb el cos, ha definit amb l'esquerra empatant el partit.

Amb l'empat de nou el partit ha tingut moments d'embogiment, amb clares arribada per tots dos conjunts, penalitzats per la manca d'encert en el remat final. Especialment cansada, Gal·les ha trobat espais a la contra, però li ha faltat frescura. L'encert final, però, ha tornat a marcar les diferències en els últims minuts: Robson-Kanu ha firmat el segon i Eslovàquia s'ha estavellat amb el pal. La diferència d'efectivitat ha decantat els tres punts cap a Gal·les.