EUROCOPA

Una Espanya renovada, a centrar-se en la revàlida

La selecció espanyola s'estrena en l'Eurocopa amb dues incerteses: l'enrenou generat per la possible agressió sexual de De Gea i el fracàs viscut en el Mundial del Brasil

Ferran Rigat
2 min
Vicente Del Bosque observa als seus jugadors en l'entrament fet a Tolosa

BarcelonaLa vigent campiona, Espanya, mostrarà la seva carta de presentació en aquesta Eurocopa contra la República Txeca aquest dilluns (15 hores, Tele5). Amb dues Eurocopes consecutives, Àustria-Suïssa el 2008 i Polònia-Ucraïna el 2012, la selecció espanyola haurà de revalidar el títol amb dos fronts oberts: el cas De Gea i la patacada en el Mundial del Brasil.

El gran dubte en l’alineació durant tota la prèvia abans d’arribar a França s’ha trobat en la porteria. El mal any de Iker Casillas amb el Porto era el principal al·licient per veure a David De Gea com a titular, però el dia que començava a rodar l’Eurocopa la bomba va arribar al vestidor espanyol. De Gea sortia involucrat en el ‘cas Torbe’. Tots els companys de la selecció van defensar la innocència del porter. Vicente Del Bosque, en roda de premsa, va deixar caure que, malgrat l’enrenou, l’arquer del Manchester United seria l’escollit si veu que no hi ha cap factor que “li minvi les capacitats”.

No passar de la lligueta en el Mundial de Brasil de fa dos anys va deixar un regust molt amarg i va obligar al seleccionador salmantí a renovar la selecció de cara a l’assalt continental. Fins a nou canvis s’han produït en la llista definitiva. L’adéu definitiu de Xavi, David Villa o Xabi Alonso i les decisions de deixar a casa a Diego Costa, Torres, Mata o Cazorla ha deixat pas a casi una dotzena de novells en un gran certamen internacional com aquest. Els que queden d'aquella experiència tan dolorosa tenen clar que no es poden repetir els mateixos errors. "La decepció de Brasil ens fa estar més centrats que mai", ha reconegut Andrés Iniesta en roda de premsa. Els Aduriz, Lucas Vázquez, San José o Morata hauran de retornar la confiança de Del Bosque a base de bones actuacions que els apropin a revalidar l’Eurocopa i aconseguir aixecar-la en tres edicions consecutives.

Els txecs viuen de les llegendes

Lluny queda l’Eurocopa de 2004 a Portugal. En aquella edició la selecció txeca va arribar a les finals mostrant un gran nivell amb Pavel Nedved, pilota d’or en el 2003, com a gran estrella. Dotze anys en els quals han buscat renovar-se i arribar aquell nivell, però no s’ha aconseguit. D’aquell combinat del 2004 encara queden tres jugadors: Petr Čech, Jaroslav Plašil i Tomáš Rosický. Amb més de trenta anys aquests són els tres pilars als que s’aferra el seleccionador Pavel Vrba.

stats