Especials 26/10/2011

Gerry Adams: "Otegi ha de participar en el procés de pau"

El president del Sinn Féin diu que el més important és "construir confiança" a través del diàleg

Ara
1 min
El president del Sinn Féin, en la conferència de pau / Javier Etxezarreta EFE

BarcelonaEl president del Sinn Féin irlandès, Gerry Adams, ha dit aquest dimecres que Arnaldo Otegi "ha de participar en el procés de pau" perquè sense els esforços que ha fet el dirigent abertzale "no seríem aquí". En declaracions a El món a RAC1, Adams ha assegurat que el perdó és una part més del procés, i ha ressaltat el paper que ha tingut la Conferència de Pau de Sant Sebastià per a la decisió final d'ETA: "La declaració va ser rebuda de manera positiva" per la banda, ha sentenciat.

Tot i que creu que no li pertoca a ell dir quins són els passos a seguir, ha recomanat que el procés de pau comenci per "construir confiança", i ha afegit que "el diàleg és un obridor de portes". També ha volgut deixar clar que és un procés "lent" i "un viatge conjunt amb molta gent". En aquesta línia, Adams ha assegurat que la pau no s'assolirà "en un sol dia ni amb un sol comunicat".

Sobre el paper de les víctimes del terrorisme, el president del Sinn Féin considera que han de prendre la decisió "individualment", ja que algunes voldran formar part del procés, i d'altres preferiran mantenir-se'n al marge.

Adams també ha parlat de Catalunya i el dret a decidir. Pel líder del Sinn Féin, l'autodeterminació "és un dret de la gent", i ha remarcat que el poble "té el dret a decidir les relacions amb els seus veïns".

stats