Especials 18/06/2012

"Hem dit la veritat al poble i ens ha escoltat": la nit electoral de Grècia en 7 frases

Les eleccions gregues vistes per Nova Democràcia, el Pasok, Syriza, Berlín, la UE, l'Eurogrup i Rajoy

Agències
2 min
El líder de Nova Democràcia, Antoni Samaràs, celebrant la victòria, a Atenes / EFE

Atenes1. Andonis Samaràs, líder de Nova Democràcia, el partit conservador que ha guanyat les eleccions.

"Dono les gràcies al poble grec, que ens ha fet la confiança en aquests moments difícils. Li hem dit la veritat i ens ha escoltat. Amb aquest resultat tenim una base estable per a un govern d'unitat dins el camí d'Europa. Cooperarem amb els nostres amics a Europa per superar la difícil situació del país i l'atur".

2. Evànguelos Venizelos, líder del partit socialista, el Pasok, partidari del rescat, com ND.

"Si volem que Grècia continuï dins de l'euro, demà [aquest dilluns] hi ha d'haver govern"

3. Alexis Tsipras, líder de Syriza, contrari al rescat. Han quedat segons en els eleccions.

"Samaràs ha dit que vol fer un govern amb el seu programa i nosaltres serem a l'oposició i pressionarem el govern amb la força que ens ha donat el poble. El rebuig al memoràndum ara és la voluntat genuïna del poble, i els altres partits han vingut a les nostres propostes de renegociar els acords. No poden aplicar una política que s'oposa a la voluntat del poble".

4. Guido Westerwelle, ministre d'Exteriors alemany.

"El més important és que Grècia continuï amb els ajustos [...]. Es pot parlar de canvis en la cronologia, però no hi ha cap altre camí que les reformes. Si diem a Grècia que no importa allò que es va acordar abans, tindríem un problema amb els altres països europeus que avancen disciplinadament".

5. Herman van Rompuy i José Manuel Durao Barroso, presidents del Consell Europeu i de la Comissió Europea, respectivament.

"El poble grec ha parlat. Esperem que els resultats permetin formar govern ràpidament [...]. Seguirem donant suport a Grècia com a membre de la família de la Unió Europea i de la zona euro [...]. Reconeixem el valor i la resistència dels ciutadans grecs".

6. Jean-Claude Juncker, president de l'Eurogrup.

"Desitjo que es formi ràpidament un nou govern grec que assumeixi com a propi el programa d'ajust al qual Grècia i la zona de l'euro s'han compromès [...]. Les reformes continuades, fiscals i estructurals, són la millor garantia per superar els actuals reptes econòmics i socials i per a un futur més pròsper de Grècia a la zona de l'euro".

7. Mariano Rajoy, president d'Espanya.

"El que ha passat és una bona notícia, els ciutadans grecs han estat encertats i la UE ajudarà Grècia, perquè és i ha de ser un projecte solidari que busqui el benestar de tots els ciutadans europeus".

stats