Compartir la llar familiar en absència temporal, una manera sostenible de viatjar i aconseguir uns diners extra

Un de cada tres espanyols es mostra disposat a plantejar-se llogar casa seva mentre és fora, i hi ha un 12% que ja ho fa

4 min
Compartir la primera residència quan en som fora a través d'una plataforma dóna seguretat a l'amfitrió i al viatger / AIRBNB

Ja fa molts anys que les tipologies de vacances no paren de diversificar-se, sobretot arran de la generalització de l’ús d’internet, que facilita la comunicació directa entre viatgers i amfitrions. En aquest sentit, una de les modalitats que ja fa temps que existeix però que va a l’alça és l’entrada en joc de la primera residència per a les vacances. En realitat, llogar casa nostra durant les vacances és tendència arreu d’Europa. I per diferents motius.

Oferir la nostra casa com allotjament mentre som fora és una forma més sostenible de viatjar, ja que permet augmentar el fluxe de viatgers a una zona (la de la nostra residència habitual) sense que això impliqui haver de crear infraestructura nova. Des del punt de vista de l’amfitrió, a més, els diners es poden destinar a moltes coses, entre elles millorar el pressupost dels propis viatges o vacances.

Hi ha un factor important en aquesta modalitat com és la seguretat, la incertesa que produeix no saber qui pot venir a casa. Les plataformes ajuden a resoldre aquest problema ja que ofereixen molta informació sobre els usuaris i podem escollir qui ve a casa nostra, revisant el perfil del viatger i les avaluacions anteriors que n’hagin pogut fer altres amfitrions.

Airbnb ha realitzat un estudi a nivell internacional d’on es desprèn el següent:

  • El 91% dels espanyols planeja passar uns dies fora de casa aquest any, un període que de mitjana se situa al voltant de 15 dies.
  • Dels països analitzats, Espanya és, juntament amb França, un dels que presenten més residències habituals que queden buides en períodes de vacances. En concret, el 50% dels espanyols planeja deixar el seu habitatge buit durant les vacances.
  • Aquesta nova forma d'allotjament, que connecta a persones que busquen allotjament amb altres que disposen d'espai, permet als amfitrions generar ingressos que poden destinar a allò que vulguin o necessitin. L'estudi mostra que el 43% ho aprofitaria per poder anar-se’n més temps de vacances, mentre que el 33% ho faria servir per a unes vacances més luxoses.
  • Actualment, gairebé 1 de cada 3 espanyols (27%) es plantejaria llogar la seva casa al marxar de vacances. Espanya i Canadà són els països en els quals un major percentatge de la població estaria disposada a oferir la seva casa, seguits d'Itàlia. Entre els que ja ho fan, són igualment el Canadà i Espanya els qui encapçalen el rànquing, amb un 17% i un 12%, respectivament. El fet que a Espanya hi hagi una prevalença de l'habitatge de primera residència de propietat en relació al de lloguer obre moltes possibilitats, perquè implica que hi ha molts amfitrions en potència amb llibertat de decisió sobre el seu habitatge"

Aquesta nova forma de viatjar planteja beneficis econòmics:

  • Passar una nit a Espanya en una casa amb quatre habitacions té un cost mitjà de 292 €. D'aquesta manera, un amfitrió amb una casa d'aquestes característiques podria aconseguir 4.380 € per llogar-la 15 dies, que és la mitjana de dies que els espanyols passen fora de casa.
  • Així mateix, amb un habitatge de 3 habitacions podria generar 128 € per nit i 1.920 € pels 15 dies. Les cases de 2 habitacions rondarien els 92 € per nit i 1.380 € la quinzena.
Abans d'arribar a aquest moment cal seguir una sèrie de passos / AIRBNB

LES 5 CLAUS PER COMPARTIR CASA TEVA DURANT LES VACANCES

Un de cada tres espanyols llogaria casa seva quan marxa de vacances, però molts no ho fan per por i dubtes. Amb tot, evitar que casa nostra es quedi buida i treure’n un rendiment és segur i molt fàcil.

1. L’anunci

És important descriure de manera fidel la casa i què s’hi ofereix, a banda de destacar què és el que fa especial el teu espai. Unes bones fotografies també ajuden a que més gent s’interessi per la teva casa. A l’anunci també s’hi indica quan tens disponible la casa. Si només ho estarà mentre estàs de vacances, pots marcar com a disponibles les dates de les teves vacances i bloquejar-ne la disponibilitat la resta de l’any.

2. El preu

El control de quant es vol cobrar per nit és només del propietari, tot i que al registrar-se a Airbnb, els amfitrions tenen accés a eines que ajuden a ajustar el preu en funció de tendències de viatge i els preus en espais similars, si així ho desitgen.

3. Les reserves

En primer lloc, cal assegurar-se que s’han tingut en compte tots els aspectes que concerneixen a un amfitrió responsable. Això inclou la seguretat dels hostes (detectors de fum i monòxid de carboni, fitxes de seguretat), els teus veïns, permisos que puguis necessitar i tenir en compte la regulació local al respecte. És recomanable conèixer els hostes abans d’acceptar la reserva: llegir les seves descripcions i perfils per saber on van estudiar, on treballen i quins idiomes parlen. També es poden intercanviar missatges amb ells perquè no siguin persones totalment desconegudes quan arriben a casa i per coordinar l’arribada, un cop acceptada la reserva.

4. La seguretat

Allotjar persones a casa pot generar dubtes. Per això, Airbnb disposa d’una garantia per a l’amfitrió de 800.000 euros en cas que es produeixin danys a la propietat, així com d’una assegurança de protecció d’un milió de dòlars en concepte de responsabilitat per lesions o danys a la propietat.

5. Les avaluacions

La confiança té un paper primordial dins les plataformes i les avaluacions en són una part bàsica. Cal assegurar-se que avalues els hostes abans dels 14 dies immediats a la seva sortida, i és important tenir en compte com els hostes han avaluat l’amfitrió per poder millorar de cara a futures ocasions.

stats