Juan Carlos Cirera: “La implantació del cultiu ecològic en arrossars hauria de ser un objectiu fonamental”
Director de Riet Vell
Al delta de l’Ebre, Riet Vell produeix i comercialitza arròs, pasta i llegums ecològics, garantint la sostenibilitat en la producció i els preus justos en tota la cadena de producció. Uns valors que els va fer ser guanyadors dels premis als Millors Productors Sostenibles atorgats pel BBVA el 2022.
Com contribueix l’agricultura ecològica a la conservació de la natura?
— L’agricultura ecològica no utilitza productes procedents de síntesi química en cap de les fases del seu cicle, mentre que molts dels productes prohibits per a l’agricultura ecològica generen certa toxicitat sobre l’ecosistema i no usar-los obliga a realitzar unes pràctiques agrícoles més adaptades al medi.
En el vostre cas és especialment important donada la fragilitat de l’ecosistema del delta de l’Ebre...
— L’arròs és un cultiu que es realitza en terreny inundat i al delta de l’Ebre ocupa més del 90% de la seva superfície agrícola. Alhora, és un dels cultius que requereix més càrrega d’agroquímics per obtenir uns nivells elevats de productivitat. Per això, la implantació del cultiu ecològic en arrossars hauria de ser un objectiu fonamental, sobretot quan es localitzen al voltant de zones molt sensibles ambientalment, com és el delta de l’Ebre. A Riet Vell fa 25 anys que treballem en aquesta línia, convençuts que, malgrat la seva complexitat i l’escàs suport que rep, és un element de gran rellevància per al futur del delta de l’Ebre.
Quina complexitat aporta aquest fet al cultiu ecològic del vostre arròs?
— El cultiu de l’arròs necessita altes temperatures i aigua, que combinades amb la calor i la humitat, també afavoreixen el creixement d’herbes adventícies. El control d’aquestes plantes competidores és el gran repte de l’arrossar ecològic. Al delta de l’Ebre, a aquesta dificultat s’hi afegeix l’augment de la salinitat, especialment a les zones més pròximes a la costa, tot i que s’intenta combatre amb l’aigua dolça que arriba de l’Ebre i amb els nous sediments que el riu hauria d’aportar. Tot i aquestes dificultats, el cultiu de l’arròs és un element clau de l’entramat socioeconòmic i ambiental del delta de l’Ebre, on el cultiu ecològic és viable i aporta un producte de gran qualitat.
Quines són les vostres principals línies de treball?
— Produïm arròs ecològic al delta de l’Ebre des del 2001. També treballem amb arròs d’altres productors del delta i d’altres zones de la península, així com en la comercialització d’arròs i altres productes, com ara pasta procedent de blat dur ecològic de zones estepàries de la vall de l’Ebre i llegums de les planes castellanes. Amb la col·laboració de SEO/BirdLife, fem tasques de gestió ambiental a la nostra finca i programes de voluntariat i sensibilització ambiental. Després de comprar la finca on cultivem l’arròs, destinem un 20% de la superfície a la restauració i conservació del Delta, que amb el temps s’ha convertit en un dels llocs més ben valorats per a l’observació d’aus.
Quines característiques té la varietat d’arròs Guara, que us va fer mereixedors d’un dels guardons de BBVA?
— És una varietat creada al mateix delta de l’Ebre i, per tant, ben adaptada al medi, però a més és de port elevat i cicle curt, per la qual cosa té bona capacitat per competir amb les herbes adventícies. És un arròs rodó, de tipus japonica, que agafa molt bé les aromes i el sabor. És molt adequat en cuina per a paelles i arrossos mediterranis.
Què us ha suposat el reconeixement de BBVA?
— Donades les dificultats sempre inherents a iniciatives petites i ambicioses com la nostra, i encara més quan es fan en sectors tan complexos i competitius amb l’agroalimentari, aquests reconeixements suposen un important suport i font de motivació. Poder arribar al consumidor perquè tingui la informació que demana per exercir la seva elecció és un repte complicat, però té una importància enorme, i premis com aquest en faciliten la tasca.