Contingut patrocinat
Especials 27/05/2023

Innovacions, coneixement i tendències, claus del 25è aniversari del SIL més internacional

Els agents clau de la indústria logística es reuniran properament al Saló Internacional de la Logística (SIL), la fira de parla hispana líder al món i un referent per al sud d'Europa i el Mediterrani, que celebra el seu 25è aniversari els dies 7, 8 i 9 de juny a la Fira de Barcelona

Redacció
4 min
El Saló Internacional de la Logística (SIL) és un dels principals punts de trobada del món del sector de la indústria logística.

Generar gairebé un milió de llocs de treball; aglutinar més de 197.000 empreses; ser el 10% del PIB d'Espanya; són xifres que marquen un sector clau per a tota la societat. La logística, incloent-hi transport, intralogística i supply chain, està reconeguda com el sector que fa que les coses passin. Aquesta rellevància és major si parlem de la nostra regió: segons dades de l'Observatori de la Logística realitzat per CIMALSA, l'any 2021 la logística ja representava el 14,4% del PIB a Catalunya.

Aquestes xifres posen en relleu la importància del sector i la seva capacitat per ser un motor clau de l’economia i de la societat. En aquest sentit, el Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB) porta treballant intensament en el SIL durant 25 anys, la qual cosa l’ha convertit en un actor clau per ajudar a posicionar-lo a la regió com un dels més potents del sector.

L’èxit i el prestigi de la fira es veuen reflectits en la impressionant xifra de 650 empreses líders a la indústria que presentaran més de 140 innovacions en exclusiva. Aquesta trobada, que torna a desenvolupar-se a la Fira de Barcelona, reunirà més de 12.000 assistents. Així mateix, El SIL tindrà la participació de fins a 400 speakers que faran 144 sessions, dels quals la gran majoria seran presents en l'apartat SIL Knowledge; punt de trobada sobre les temàtiques més actuals, com la sostenibilitat, supply chain, innovació, digitalització, e-commerce, o talent.

La logística és fonamental a Catalunya: representa el 14,4% del PIB.

El primer dia, la fira obrirà amb una extensa jornada tècnica que parlarà sobre l'"Excel·lència en logística i transport: la digitalització i innovació en la logística i el transport", on es presentaran als assistents estudis relatius a la competitivitat del sector a Espanya i les Comunitats Autònomes. Això es complementarà amb dues xerrades titulades “Present i futur de la càrrega aèria” i “Supply Chain Tech”. A la mateixa jornada, també es podran gaudir temàtiques com la logística disruptiva i l'impacte de les tecnologies digitals innovadores (5G, IA, Machine Learning, IoT...), Smart Logistics, o la nova regulació de les ZBE amb la visió dels usuaris i administracions de diferents comunitats, entre altres.

Pel que fa al 8 de juny, les sessions es continuaran realitzant a diferents hores al llarg del dia. Algunes d'elles aniran sobre “Corredors digitals: casos d'èxit”, “Estudi FERRMED sobre l'optimització del trànsit i la transferència modal a la UE” o “Logística i automatització 4.0: casos d'ús i tendències de futur”. Durant aquesta mateixa jornada, també tindrà lloc la 15th MedPorts & Shipping Summit, una conferència creada com a plataforma per donar una major promoció del Mediterrani com a node estratègic del transport marítim mundial.

L’últim dia, els experts, assistents i visitants tornaran a gaudir d'un gran nombre de trobades, amb títols com “Incubadora Logística 4.0 del CZFB. Casos d'èxit”, “Transformació Digital en el transport marítim i terrestre”, “Caos o resiliència logística? Anàlisi del canvi de paradigma”, o “Gestió del Talent”, que intentarà donar llum als nous reptes a què s'enfronta el mercat laboral amb la demanda dels nous perfils.

Segons Pere Navarro, delegat especial de l’Estat del CZFB"El SIL és un esdeveniment de gran importància per a la ciutat de Barcelona i per a tot el sector logístic. Durant aquests anys, ha estat l'escenari perfecte per presentar les últimes novetats i tendències en el món de la logística, així com per fomentar el networking entre els diferents actors i agents clau del sector. A més, és l’escenari perfecte per mostrar la capacitat del sector logístic a nivell internacional".

D’altra banda, el SIL acollirà la celebració de nombrosos congressos internacionals que es realitzaran dins de la fira. La 39a edició de l'ALACAT, el major congrés del sector de l'Amèrica Llatina; la 18a edició de l'European Conference & European Research Seminar, organitzat per la major entitat internacional del sector de la cadena de subministrament; l’EUROLOG, el congrés anual de l'European Logistics Association; i el MedaLogistics, creada de manera conjunta per l'Associació de Cambres de Comerç i Indústria del Mediterrani (ASCAME) i el CZFB, amb la col·laboració de la Cambra de Comerç de Barcelona i la MedPorts Association.

La fira ha aconseguit una presència internacional del 40% d'empreses, amb representació de països com França, Mèxic, Suïssa, Itàlia, Portugal, l'Equador, Alemanya, el Regne Unit, l'Uruguai, Polònia, l'Argentina, els EUA, Bèlgica, Austràlia, el Paraguai, Holanda, Finlàndia, Andorra, Panamà, la Xina, Corea del Sud, Singapur i Xile, juntament amb un gran estand de participació d'empreses procedents de Turquia.

A més, per a aquesta edició, la comunitat d’Euskadi tindrà una representació especial com a regió convidada, demostrant, a través de diferents esdeveniments, la seva posició clau com a node logístic estratègic de l'Eix Atlàntic europeu. La regió donarà un plus a la fira, mostrant la seva experiència i les seves avançades infraestructures, com el port de Bilbao, l'aeroport de Vitòria-Gasteiz com a punt de càrrega, la xarxa de carreteres o la xarxa ferroviària.

Per la seva part, Blanca Sorigué, directora general del CZFB: "El SIL és l'esdeveniment de referència del sector logístic a nivell internacional. Des de la seva primera edició, ha aconseguit consolidar-se com un punt de trobada imprescindible per als professionals del sector. Per a la nostra empresa, és una oportunitat única per donar a conèixer els nostres productes i serveis a un públic altament especialitzat i per establir contactes comercials amb empreses de tot el món. A més, el SIL és un espai en el qual podem conèixer de primera mà les últimes tendències i novetats en el món de la logística. En definitiva, el SIL és un esdeveniment clau per a qualsevol empresa que vulgui estar al dia en el sector i establir relacions comercials a nivell global".

stats