MÓN
Especials 17/03/2011

Alerta nuclear després del terratrèmol

L'escalfament de la planta posa Fukushima fa saltar les alarmes. La zona d'evacuació al voltant de la central s'amplia dels 3 als 10 quilòmetres de radi. Els tècnics tenen problemes per controlar la pressió excessiva als reactors i la radiació puja per sobre del normal

Agències
2 min
El rastre de destrucció deixat pel terratrèmol / REUTERS

TòquioAlarma nuclear enmig del caos i del recompte de morts i de desapareguts. Els danys causats pel terratrèmol del Japó, de 8,9 graus en l'escala de Richter, es poden considerar menors dels que s'haurien produït en un altre país menys preparat, però són molt importants. Mentre les autoritats ja parlen de 1.000 desapareguts que es tem que són morts i de més de 200 víctimes mortals confirmades, l'altra gran crisi és l'alarma nuclear en una planta de la regió de Fukushima.

Després d'haver-se parlat de fuita radioactiva i d'haver estat desmentida pel govern, finalment ha quedat clar que hi ha un problema greu a la planta, on els tècnics de l'empresa que explota la planta, Tepco, tenen problemes per controlar la pressió dels reactors. A primera hora de la matinada d'aquest dissabte –hora catalana–, el govern havia donat l'ordre sense precedents d'obrir una vàlvula per alleugerir la pressió. I la radiació a la planta havia pujat vuit vegades més del normal, segons l'agència japonesa Kyodo. Les mateixes fonts indicaven que dins del reactor, la radiació era mil vegades superior al que és habitual.

Mentrestant, el govern ha ampliat el radi d'acció de l'operació d'evacuació al voltant de la central nuclear de Fukushima, que s'ha sobreescalfat després del terratrèmol. Dels 3 quilòmetres de radi establerts inicialment, s'ha passat a una zona d'evacuació de 10 quilòmetres a la rodona, segons ha anunciat l'agència Reuters en un flaix informatiu a Twitter.

El govern del Japó assegura, però, que no hi ha risc de fuita nuclear. El portaveu de l'executiu i, des de Washington, el president dels Estats Units, han llançat un missatge de tranquil·litat. Barack Obama ha afirmat després de conversar amb el primer ministre japonès, Naoto Kan, que no hi ha risc per la població. Tot i així, els Estats Units han enviat un avió de la força aèria amb refrigerant a la central de Fukushima. El sistema de ventilació ha quedat danyat. Les autoritats hi estan actuant per evitar fugues. Segons l'operador Tokyo Electric Power, el nivell de radiació i de pressió s'està incrementant en un dels edificis que acull la turbina d'un dels reactors nuclears. S'han evacuat 3.000 persones als voltants de la central. El govern hi ha destinat part dels 8.000 soldats que treballen per rescatar les víctimes del sisme i el posterior tsunami.

Onze reactors nuclears han aturat la seva activitat després del terratrèmol de 8,9 graus que ha sacsejat el país. La llei, de fet, obliga a aturar l'activitat nuclear en cas d'un gran terratrèmol. "Parts de les centrals nuclears s'han apagat automàticament després del terratrèmol", ha explicat aquest divendres al matí en roda de premsa el primer ministre japonès, Naoto Kan.

stats