França
Especials 15/05/2012

Qui és Jean-Marc Ayrault, el nou primer ministre francès?

Exprofessor d'alemany i líder del grup parlamentari socialista a l'Assemblea Nacional, Ayrault farà de pont entre el govern francès i Berlín

Reuters
1 min
Jean-Marc Ayrault, nou primer ministre francès. / GUILLAUME BAPTISTE / AFP

ParísJean-Marc Ayrault, el líder germanòfil del grup parlamentari socialista a França, és l'escollit per al càrrec de primer ministre francès. Els punts forts d'aquest exprofessor d'alemany són el seu pragmatisme i el seu domini de la llengua i la cultura del poderós veí de l'eurozona, en una època en què Hollande vol reformar els eixos de l'enfocament de Berlín pel que fa a les polítiques d'austeritat.

Alcalde de la ciutat de Nantes, Ayrault, de 62 anys, ha dut a terme missions sensibles. L'any passat, es va trobar amb assessors de la cancellera Angela Merkel a Berlín en un intent de construir lligams amb el seu govern.

Com a cap de govern, Ayrault estarà ben situat per fer d'enllaç entre Berlín i l'Assemblea Nacional, on ha mantingut units els socialistes –tant en èpoques en què governaven com quan eren a l'oposició– com a líder del grup parlamentari des del 1997.

Fill del treballador d'una fàbrica, ha estat diputat des del 1986. Inicialment, se situava en l'ala més esquerrana del Partit Socialista, abans de fer un gir gradual cap a una posició més socialdemòcrata. El seu punt feble és la manca d'experiència ministerial, ja que, igual que Hollande, mai no ha servit com a ministre.

stats