Especials 07/09/2012

Jordi Pujol: "La UE no aplaudiria la independència de Catalunya però acabaria acceptant-la"

L'expresident explica en una entrevista del cicle 'Amb independència', de l'Associació Catalana de Professionals, quines creu que serien les dificultats i els avantatges d'un procés independentista. Adverteix, per exemple, que s'hauria de ser "molt respectuós amb el castellà", que hauria de ser oficial

Ara
2 min

BarcelonaJordi Pujol reflexiona sobre l'independentisme en una entrevista del cicle 'Amb independència', de l'Associació Catalana de Professionals. Aquestes són les 10 frases més destacades:

  • 1. "A favor de l'independentisme hi ha el fet que continuar amb la situació actual porta a l'asfíxia de Catalunya".
  • 2. "Tot serien dificultats, però la clau és que hi hagi una majoria clara a favor de la independència, si no, no hi haurà independència. Si hi és, serà difícil, perquè hi posaran traves, però si no hi és, deixem-ho córrer".
  • 3. "Una Catalunya independent hauria de ser molt respectuosa amb el castellà, que hauria de ser oficial i tenir una consideració especial, perquè és la llengua habitual de molta gent".
  • 4. "El primer país amb el qual una Catalunya independent hauria de tenir bona relació seria Espanya, i tot Europa, però sobretot Espanya".
  • 5. "Per arribar a la independència s'ha d'arribar a un punt en què la capacitat d'influència de les televisions espanyoles no faci canviar de criteri. I s'hi arribarà, per l'ofec general de Catalunya, també de la gent que veu Telecinco".
  • 6. "Espanya tracta Catalunya com la tracta perquè parteix de la base que Catalunya està en situació de feblesa en certs aspectes. Sembla que no s'adonin que ells també, perquè Espanya és un país en crisi. Tenen la idea que d'aquí a 60 o 70 anys de Catalunya no se'n cantarà ni gall ni gallina, per això no senten cap necessitat de fer cap obertura".
  • 7. "La Unió Europea en un primer moment s'ho miraria i no hi simpatitzaria, de moment. La UE té molts problemes i que ara li surti un nou problema amb un nou estat, Escòcia, Flandes, el País Basc o nosaltres, els fa mandra. Per això la UE no ho aplaudiria, però acabaria acceptant-ho com ha acceptat totes les independències".
  • 8. "De cara al món, hauríem de presentar un país [independent] que funcionés i que tingués garanties de futur, amb actitud de diàleg amb tothom, començant per Espanya".
  • 9. "Jo sóc molt gran, no sé si veuré la independència. A més, jo no he estat mai independentista, és ara que arribo a la conclusió que Catalunya no té lloc a l'Espanya que volen fer, si no fan un canvi molt radical, que això sí que no ho veuré perquè seria una cosa molt sorprenent que en quatre dies aquesta gent canviés".
  • 10. "L'independentisme és positiu perquè obliga a fer un esforç de qualitat i a tenir actituds positives. L'objectiu ha de ser fer un país que valgui la pena per a tothom que hi viu. Que encara que no hagin nascut aquí pensin que aquest país val la pena per a ells i per als seus fills i que, per tant, separem-nos. La majoria social".
stats