"Ens han escollit entre milions d'homes per portar-vos sang"

La cèl·lula de Ripoll volia atemptar el 20 d'agost a la Sagrada Família, el Camp Nou i la Torre Eiffel

Pau Esparch
4 min

BarcelonaUns vídeos de pocs minuts, gravats amb una càmera de fotos, seran el record del primer dia del judici del 17-A. Les imatges eren inèdites i hi surten alguns dels terroristes quan preparaven explosius a Alcanar abans que esclatés el xalet. "Ens han escollit entre milions d'homes per portar-vos sang. Al·là ens ha promès el paradís i a vosaltres l'infern". Són paraules de Mohamed Hichamy, abatut a l'atemptat a Cambrils, i Youssef Aalla, mort a Alcanar, que pronuncien en castellà i àrab (que al judici ha traduït un intèrpret). Afegeixen: "Us penedireu d'haver nascut", i llavors es dirigeixen en català als Mossos. "Sobretot vosaltres Mossos d'Esquadra. Malparits, cabrons. Us esteu cardant en un berenjenal que no sabeu on us poseu", expressa Hichamy amb un to burleta que manté tota l'estona.

Mirant a la càmera, Hichamy ensenya una granada de mà "improvisada però que fa la seva feina". "El pressupost de cadascuna no sé de quant és", perquè es vanta d'haver tret aquest material de l'empresa on treballa. "Amb els vostres diners ens preparem per matar-vos. El problema el teniu vosaltres, no nosaltres. Cada gram d'aquest ferro es posarà dins dels vostres caps o dels caps dels vostres fills o dels de les vostres dones", proclama. Younes Abouyaaqoub, conductor de la furgoneta a l'atemptat a la Rambla i abatut a Subirats, explica amb un cinturó d'explosius al davant: "Això, germans, no costa gens de fer. Només falta tenir fe en Al·là i tenir un odi exagerat. El pressupost no supera els 15 o els 20 euros". "I fa molt de mal", diu rient Mohamed Houli Chemlal, ferit a l'explosió d'Alcanar.

En unes altres imatges, Abouyaaqoub porta un cinturó d'explosius i es repeteixen les rialles amb comentaris com "Bum", "Faltaria més metralla" i "Et queda bé". Houli és qui va enregistrar els vídeos i un dels tres acusats al judici. De fet, s'han reproduït perquè ha anunciat que no declararia –tot i que al final ha respost a algunes preguntes de la seva advocada– i la Fiscalia ha demanat que s'exhibissin tant els vídeos com les fotos en què es veuen els terroristes manipulant els explosius a Alcanar. Això ha arribat poc després que aquest matí hagués començat el judici, que ha arrencat de manera accidentada, ja que el jutge que presideix la sala de l'Audiència Nacional, Alfonso Guevara, ha hagut de fer un canvi de cadires quan l'advocat d'un dels acusats ha dit que no volia estar al costat de la Fiscalia, que era el lloc on li havia tocat seure.

"M'haurien pogut matar"

El magistrat ha volgut anar per feina i, malgrat els estires-i-arronses amb els advocats, ha cridat els tres acusats perquè parlessin des del cubicle de vidre que els separa de la sala. El primer ha sigut Houli, que s'ha remès a la seva declaració en fase d'instrucció, que també s'ha reproduït. Llavors, sobre els vídeos d'Alcanar, va assegurar que els havien gravat després de menjar i va insinuar que per això estava relaxat. "En aquell moment no era jo", va dir Houli, que va afegir: "Volia passar desapercebut amb ells perquè m'haurien pogut matar". "No estic a favor del que fan. No penso així", expressava un mes després del 17-A. Es mostrava penedit i argumentava que els altres li marcaven "el que havia de dir a la càmera".

Driss Oukabir, que s'hauria desdit a l'últim moment del pla d'atemptar, ha sigut qui més s'ha esplaiat, tot i que els tres acusats només han respost les preguntes dels seus advocats per intentar desvincular-se de la cèl·lula de Ripoll. "No era una persona religiosa ni practicant. No coneixia l'imam ni havia anat a la mesquita. Era consumidor de drogues i alcohol i sortia de festa. Em fa vergonya dir que anava amb noies de companyia", ha declarat Oukabir, que ha manifestat que "no tenia relació" amb els membres del grup jihadista. Ha explicat que "no veia gaire" el seu germà Moussa, abatut a Cambrils, però que va llogar una furgoneta quan ell, Moha -"pot ser Hichamy"- i Younes li van demanar "per fer una mudança, perquè no tenien edat per llogar-la". "El recorregut amb la furgoneta és des d'on la lloguem fins a Ripoll. No sé ni on la vam llogar. A Tona no parem", ha afirmat.

Pel que fa al tercer acusat, Saïd ben Iazza, que hauria facilitat la compra d'explosius, ha declarat que només coneixia els integrants de la cèl·lula terrorista "com a clients" que necessitaven la seva documentació i una furgoneta "per comprar productes de neteja" a Tortosa.

El pla d'abans de l'explosió

Després de les breus intervencions dels acusats, ha sigut el torn del mosso d'esquadra que va liderar els primers mesos de la investigació policial del 17-A (només se li ha sentit la veu). Ha exposat que, abans de l'explosió d'Alcanar, la cèl·lula tenia un pla per atemptar el 20 d'agost a la Sagrada Família, el Camp Nou -hi havia un Barça-Betis- i la Torre Eiffel de París. El policia ha definit el grup com "una xarxa de base" perquè els membres tenien vincles d'amistat i família: "Era una estructura piramidal amb Abdelbaki Es-Satty [l'imam de Ripoll] de líder espiritual que probablement dirigia la cèl·lula. Transmetia directrius als que considerava més entregats, Younes, Mohamed i Youssef, amb un segon grup, amb Houli i Omar Hichamy, i un tercer amb Al-Houssaine Abouyaaqoub, Saïd Aalla, Moussa i Driss, que hi participaven però no de manera tan directa".

El mosso també ha reconegut que les comissions rogatòries que es van enviar a Alemanya, França, Bèlgica, Irlanda, els Estats Units i el Marroc per les relacions dels jihadistes amb els països no han sigut concloents.

stats