Contingut patrocinat
Especials 04/11/2023

L'Smart City Expo 2023 perfila una nova era urbana

Edició rècord del principal esdeveniment internacional sobre ciutats i solucions urbanes intel·ligents

Redacció
4 min
L'Smart City Expo World Congress se celebrarà del 7 al 9 de novembre

BarcelonaL'Smart City Expo World Congress (SCEWC), el principal esdeveniment internacional sobre ciutats i solucions urbanes intel·ligents, organitzat per Fira de Barcelona, celebrarà una edició rècord del 7 al 9 de novembre. Sota el lema “La nova era urbana”, el saló i congrés reunirà més de 1.000 expositors i representants de 800 ciutats per compartir els seus últims projectes i solucions orientats a utilitzar les noves tecnologies, com la IA, per fer l'imprescindible salt cap a ciutats més sostenibles i aconseguir que les smart cities siguin encara més intel·ligents.

La cita es convertirà en el gran aparador mundial de solucions i projectes urbans innovadors centrats en estratègies per transformar les metròpolis actuals en espais més sostenibles, eficients i habitables. Per aconseguir aquest objectiu, l'SCEWC estructurarà el programa del seu congrés en vuit temes principals: Tecnologies Habilitadores, Energia i Medi Ambient, Mobilitat, Governança i Economia, Vida i Inclusió, Infraestructures i Edificis, Seguretat i Protecció, i Economia Blava.

La cita es convertirà en el gran aparador mundial de solucions i projectes urbans innovadors.

Entre les ponències més destacades hi ha la del cofundador d'Airbnb Nathan Blecharczyk –que parlarà de com l'empresa afronta el futur– i la del FC Barcelona –els representants del qual explicaran com el club de futbol lidera la transformació urbana dels voltants del seu estadi–. Altres ponents destacats són la informàtica i experta en biaix algorítmic Margaret Mitchell, que treballa en la configuració de la IA cap a objectius positius a llarg termini; l'advocada especialitzada en IA Micaela Mantegna, i l'exministra d'Energia i Creixement Net del Regne Unit i experta en desenvolupament sostenible, Claire O'Neill.

"L'Smart City Expo 2023 serà el més gran de la història. Les xifres demostren que l'ecosistema d'innovació urbana torna a estar en plena forma. Enmig de l'anomenada dècada d'acció, ha arribat el moment d'accelerar la transformació urbana a tot el món. Hem de preparar les nostres ciutats per al futur, perquè siguin realment més sostenibles, eficients i habitables. Moltes ja estan en aquest camí, i l'esdeveniment és una oportunitat per contribuir a aquest objectiu comú", afirma Ugo Valenti, director de l'SCEWC.

Plataforma d'innovació

L'SCEWC disposa d'un espai d’exposició totalment ple amb empreses punteres del sector. A l'esdeveniment també hi haurà pavellons de països i ciutats d'arreu del món. Per mostrar exemples d'innovacions que ja estan remodelant el paisatge urbà, l'SCEWC inclou una Demo Area, amb gairebé 20 exemples de solucions que s'estan desplegant en ciutats d'arreu del món. Entre aquests productes hi ha patinets elèctrics equipats amb IA, cabines modulars capaces de crear espais de treball en zones públiques, papereres intel·ligents que classifiquen els residus per elles mateixes, autobusos autònoms per al transport públic, cotxes plegables que estalvien espai i drons preparats per entregar mercaderies i subministraments farmacèutics.

L'SCEWC disposa d'un espai d’exposició totalment ple amb empreses punteres del sector.

Barcelona tornarà a ser la capital de les ciutats intel·ligents durant l'SCEWC. La cita reunirà representants de 800 ciutats de 140 països. Entre els de més rang hi ha més de 50 alcaldes, entre els quals Anne Hidalgo, alcaldessa de París (França); Kostas Bakoyannis, alcalde d'Atenes (Grècia); Pablo Javkin, alcalde de Rosario (Argentina); Kenneth Sim, alcalde de Vancouver (Canadà); Mihhail Kölvart, alcalde de Tallinn (Estònia); Daithí de Róiste, alcalde de Dublín (Irlanda); Sylvester Turner, alcalde de Houston (Estats Units), i Sang-jin Shin, alcalde de Seongam (Corea del Sud). A més, el saló serà l'escenari en què un grup de mandataris europeus de ciutats, entre les quals hi ha Barcelona, presentarà formalment la Declaració de Barcelona “Ciutats Europees pel disseny de Polítiques Europees i la Democràcia”.

La capital catalana serà també l'escenari dels World Smart City Awards, premis que reconeixen les iniciatives i els projectes més destacats en el sector de la innovació i la transformació urbana. Amb un total de 411 candidatures procedents de 63 països, la 12a edició d'aquests guardons és la de més participació.

Centre mundial d'innovació

A més, juntament amb l'SCEWC se celebraran Tomorrow.Mobility World Congress, Tomorrow.Building, Tomorrow.Blue Economy –centrat en les oportunitats de l'economia blava– i PUZZLE X, cosa que reforçarà el paper de l'esdeveniment i de Barcelona com a centre mundial de solucions intel·ligents que ofereixi respostes als reptes als quals s'enfronten les ciutats.

Una imatge del Tomorrow.Mobility World Congress del 2022.

Tomorrow.Mobility celebrarà la seva tercera edició amb l'objectiu d'accelerar la transició cap a una mobilitat urbana sostenible; Tomorrow.Building és un nou espai centrat en la transformació de la indústria de la construcció cap a un horitzó més sostenible i digitalitzat; Tomorrow.Blue Economy, per la seva banda, se centrarà en promoure i desenvolupar el potencial de l'economia blava i fomentar la preservació dels recursos dels mars i oceans com a motor de creixement econòmic, i PUZZLE X tornarà a Barcelona per explorar tecnologies exponencials que prometen remodelar el futur de formes sense precedents.

stats