ARA, QUATRE ANYS
Especials 28/11/2014

El centre de música i escena del Raval Xamfrà rep el premi Tatiana Sisquella

És el guardó a la contribució social instituït per l'ARA en memòria de la periodista desapareguda al febrer. Es va lliurar ahir, en la celebració del quart aniversari del diari

Marc Toro
2 min
El centre de música i escena per a la inclusió social del Raval s'endú el Tatiana Sisquella. Manolo Garcia, Diari ARA

BarcelonaEl centre de música i escena del Raval Xamfrà es va convertir ahir en el guanyador del premi Tatiana Sisquella a la contribució social, un dels dos premis instituïts per l'ARA aquest any. El president de la Generalitat, Artur Mas, i el president de l’ARA, Ferran Rodés, van lliurar el guardó durant l’acte de celebració dels quatre anys de l’ARA al Palau de la Música. Ester Bonal, directora de Xamfrà, va recollir el premi.

Abans del lliurament el periodista i marit de Tatiana Sisquella, Joan Maria Pou, va argumentar la tria del guanyador assegurant que la música era una de les grans passions de la Tati. Segons va explicar, Sisquella cantava a tota hora i coneixia “totes les cançons”.

“Treballem la inclusió des de la barreja de nens de realitats i orígens diversos”

La música, el teatre i la dansa com a “excusa” per contribuir a la integració social dels més petits i les seves famílies. Ester Bonal, directora de Xamfrà, i Mireia Besora, subdirectora, desprenen entusiasme quan parlen d’aquest projecte, que va néixer el curs 2004-2005 de la mà de la Fundació l’ARC Música.

Tot i que va començar amb 16 alumnes, Xamfrà ja en té més de 300. “Hem evolucionat molt de pressa”, diu Bonal, que explica que treballen “la inclusió des de la barreja” i que, per això, els alumnes vénen de diversos centres i tenen realitats molt diferents. “El que fem és l’excusa que els permet aprendre a fer, a treballar en grup i, en definitiva, aprendre a ser. Ens ajuda a assajar sobre com és la vida”, explica Besora. En aquest centre, els nens poden participar en totes les activitats per un preu molt baix. “Hem generat un espai de confiança, convivència i cooperació”, diu Bonal, que explica que l’equip s’ha convertit en un referent per als nens. “Quan parlem de ciutats educadores i d’educar des de la comunitat, parlem d’això”, conclou. Xamfrà ha rebut altres premis aquest any, com el Marta Mata i el Francesc Candel.

Menció d’honor

L’organització Amics de la Gent Gran va rebre la menció especial del jurat. L’entitat treballa amb voluntaris per combatre la soledat no volguda dels ancians, anant un cop per setmana a casa seva o ajudant-los en les activitats que no poden fer sols. “Aquest tipus de soledat té impactes per a la salut, ja que incrementa el risc de tenir malalties cardíaques o, fins i tot, pot provocar la mort”, adverteix el seu responsable de comunicació, Àlex Gutiérrez.

stats