França
Especials 17/04/2012

Marine Le Pen confia en una "majoria silenciosa" per arribar a la segona volta

L'ultradretana Marine Le Pen ha assegurat que confia en els vots d'una "majoria silenciosa" per poder passar a la segona volta. La candidata del Front Nacional intenta captar el vot de Sarkozy i dels abstencionistes

Efe
2 min
La presidenta de l'ultradretà Front Nacional, Marine Le Pen, parla durant un míting aquest dimarts a París. / BERTRAND LANGLOIS / AFP

ParísLa candidata ultradretana a la presidència de França Marine Le Pen ha protagonitzat aquest dimarts el míting més gran de la seva campanya. 6.000 persones s'han reunit en una gran sala de concerts de París, on Le Pen ha fet una crida al vot útil que li permeti passar a la segona volt. Segons els sondejos, aquest objectiu és molt complicat, però Le Pen el considera possible perquè hi ha "una majoria silenciosa" que, segons ella, sorprendrà els responsables de les enquestes.

L'aspirant ha parlat davant la mirada del seu pare, Jean-Marie Le Pen, fundador del Front Nacional (FN), en la seva única intervenció de campanya a la capital francesa, a cinc dies de la primera volta electoral de diumenge. La presidenta del FN s'ha definit com "la candidata de la sobirania del poble francès, l'única que defensa els ciutadans" davant dels "atacs de la globalització" i de la Unió Europea, la qual ha acusat de ser la responsable de la majoria dels mals que pateix el seu país.

Contra els "aristòcrates del poder"

En un discurs encès, molt aplaudit pel públic, Le Pen ha demanat el vot dels "decebuts" per la política duta a terme els últims cinc anys per Nicolas Sarkozy, contra el qual no s'ha estalviat un reguitzell d'atacs. "Votar per Sarkozy no serveix de res perquè no ha fet res", ha dit Le Pen en una crida als electors del president sortint i candidat a la reelecció. Però també s'ha dirigit als abstencionistes, una quarta part de la població, segons els sondejos. Els ha demanat que "no es resignin per una campanya avorrida", i que es facin "les preguntes que importen per al futur".

Al socialista François Hollande, favorit a les enquestes per guanyar la segona volta del proper 6 de maig, li ha retret que preconitza la mateixa política que Sarkozy, "que esclafa les classes mitjanes". "Els dos tenen la mateixa submissió als rics i als poderosos", ha afirmat. La candidata ultradretana ha assegurat que amb la seva victòria "res serà com abans" i ha advertit: "Aristòcrates del poder, el poble es convida a la vostra taula per recuperar el que és seu".

Discurs basat en la crítica

En un discurs buit de propostes i plagat de crítiques, Le Pen ha apostat pel patriotisme econòmic i social, per donar prioritat a la producció nacional davant de les importacions i per protegir la identitat francesa davant de la immigració.

Segons un sondeig publicat avui pel diari 'Le Monde', Le Pen obtindrà el 15,5% dels vots, lluny del 27% que la mateixa enquesta dóna a Hollande i Sarkozy, que es jugarien la presidència a la segona ronda. El candidat socialista manté l'avantatge en l'elecció decisiva amb el 56% de la intenció de vot

stats