EUSKADI BUSCA LA PAU
Especials 19/10/2011

El lehendakari a Eguiguren: "Els socialistes bascos ens hem socarrat sempre per la pau”

Patxi López diu des de Washington que la pau "no s'aconsegueix amb una conferència" sinó després d'anys de "sacrifici i sofriment"

Efe
2 min

BarcelonaEl lehendakari, Patxi López, ha assegurat avui que els socialistes bascos s'han "socarrat sempre" per la pau, en resposta a les declaracions del president del Partit Socialista d'Euskadi (PSE), Jesús Eguiguren, en què deplorava els pocs esforços del seu partit per abanderar el procés de pau. "No equivoquem les coses: els socialistes ens hem socarrat sempre per la pau", ha afirmat López a un grup de periodistes a Washington, a la sortida d'una reunió amb el secretari general de l'Organització d'Estats Americans (OEA), José Miguel Insulza.

Eguiguren s'ha mostrat aquest dimecres a El Periódico "molt cabrejat" per la posició del seu partit respecte a la conferència per la fi del conflicte celebrada a Sant Sebastià, i ha considerat que el lehendakari "s'hauria d'haver cremat per la pau". Sobre això, López ha apuntat que "Jesús Eguiguren parla de l'opinió de Jesús Eguiguren", que no comparteix perquè "el lehendakari ha fet tot el possible per aconseguir la pau i la llibertat a Euskadi".

"Crec que hem fet les gestions, que hem treballat, i que hem mantingut la fermesa democràtica i l'Estat de Dret, que ha estat el que ha portat a ETA al moment en què estem ara", ha indicat. Treballar en aquesta direcció ha estat l'"obsessió" del seu Govern "des del primer moment", ha subratllat el lehendakari.

"Espero que Jesús Eguiguren no cregui que la pau i la llibertat s'aconsegueixen en una conferència, sinó que ha estat el treball de molts anys i de molt esforç, de molt sacrifici i de molt sofriment per aconseguir obrir aquest nou temps", va afegir. Pel que fa a l'opinió del líder del partit que els socialistes han "perdut l'oportunitat d'abanderar la pau", López ha considerat que Eguiguren "s'equivoca també", perquè "portar la pau no pot ser un esforç que es fa per aconseguir vots o no sé quin suport electoral ".

El lehendakari, que no ha conversat amb Eguiguren des que va fer aquestes declaracions, ha afegit que el Govern basc ha "acompanyat sempre" al president del partit, que denuncia en les seves declaracions la "poca comprensió" que ha trobat entre els seus. La conferència internacional de pau, celebrada el dilluns a Sant Sebastià, va coincidir amb una gira empresarial de López per Estats Units, des d'on va formular el diumenge "l'exigència a ETA perquè abandoni totes les activitats terroristes".

stats