Habitatge
Especials 06/07/2022

Llogar un pis: què has de saber abans de signar el contracte

Ara mateix, la signatura de contractes de lloguer a Catalunya ja no està condicionada pel topall proposat per la Generalitat

Redacció
2 min
Imatge d'un bloc de pisos

BarcelonaEl preu de l’habitatge per llogar s’ha incrementat considerablement en els últims anys, tot i que és evident que algunes comunitats autònomes han notat amb més força la pujada de preus. Segons l’últim informe publicat per pisos.com, el preu mitjà del lloguer s’ha incrementat un 5,46%, si ho comparem amb les dades de l’any passat. Ara llogar un pis costa 10,23 €/m² de mitjana al nostre país. Però encara hi ha comunitats on el cost és superior, com ara Madrid (13,14 €/m²), Balears (12,40 €/m²) i Catalunya (11,79 €/m²).

El topall als preus del lloguer a Catalunya

Per si no n’hi hagués prou, en els últims mesos Catalunya ha experimentat moviments de magnitud pel que fa a la disponibilitat i els preus dels habitatges per llogar. El 22 de setembre de 2020, va entrar en vigor la Llei de mesures urgents en matèria de contenció de rendes en els contractes d’arrendament d’habitatge, amb l’objectiu de moderar el preu dels lloguers. S’havia d’aplicar als nous contractes de lloguer de residències permanents a partir d’aquella data, sempre que es trobessin ubicades en àrees on es considera que trobar un habitatge amb un lloguer assequible és molt difícil, com passa a Barcelona.

Els propietaris amb pisos de lloguer situats en un total de 61 municipis catalans havien de posar un preu que no superés l’Índex de referència de preus de lloguer de la Generalitat, sota amenaça de sanció si els acabaven llogant per un preu superior. El Tribunal Constitucional va emetre dues sentències (37/2022, de 10 de març de 2022 i 57/2022, de 7 d’abril de 2022) que declaraven inconstitucionals alguns articles d’aquesta llei. Per tant, els llogaters ja no estan obligats a aplicar-la.

Durant aquest temps, però, es van signar 170.000 contractes que no s’han vist afectats per la sentència del Constitucional. A més, segons la Cambra de la Propietat Urbana de Barcelona (CPUBCN), aquesta mesura va tenir conseqüències sobre el parc d’habitatges de lloguer, que va minvar en 6.956 habitatges durant l’últim trimestre del 2021, en plena aplicació de la llei catalana.

A pisos.com trobareu tota la informació necessària sobre el lloguer
Què cal saber ara abans de signar un contracte de lloguer a Catalunya?

Ara mateix, la signatura de contractes de lloguer a Catalunya ja no està condicionada pel topall proposat per la Generalitat. Així doncs, què cal tenir en compte a l’hora de signar un contracte a partir d’ara?

Qui és el propietari de l’habitatge?

Cal assegurar-se’n, per no ser víctimes d’una estafa. No seria la primera vegada que algú es fa passar per propietari d’una vivenda per embutxacar-se la fiança i la primera mensualitat.

Tanca bé el preu del lloguer.

Tingues en compte que la sentència del Tribunal Constitucional ‘allibera’ els propietaris d’haver de rebaixar el preu dels seus lloguers, d’acord amb l’índex de preus per a zones amb un mercat d’habitatge tens. Sigui com sigui, tanca bé el preu del lloguer, tant si el gestiones amb un particular com amb una immobiliària.

Compte amb la fiança.

La LAU (Llei d’Arrendaments Urbans) contempla que la fiança ha d’equivaldre a una mensualitat de la renda, quan el que lloguem és un habitatge. El propietari l’ha de dipositar a l’Institut Català del Sòl (INCASOL). Si el propietari creu que això és poc, pot demanar més d’una mensualitat, però aleshores estarem parlant d’una garantia addicional i tot això ha de quedar recollit al contracte.

No has d’assumir totes les despeses.

Hi ha una sèrie de despeses que només corresponen al propietari de l’habitatge, com ara l’Impost sobre Béns Immobles (IBI), la taxa d'escombraries o la comunitat de veïns.

Qui es fa càrrec de les reparacions?

El propietari és qui s’ha de fer responsable de totes les reparacions que siguin necessàries perquè el pis sigui habitable. Malgrat això, és important que això resti indicat en el contracte.

Estableix una persona de contacte.

Pot ser el gestor de l’agència immobiliària o el propietari, però cal que ho deixeu clar abans de signar. Heu de tenir un número de telèfon per trucar si hi ha algun problema, especialment si s’ha de resoldre amb urgència.

La conveniència de l’inventari.

Si el pis es lloga amb mobiliari i electrodomèstics, cal que s’incloguin en un inventari al mateix contracte i que es revisi en finalitzar el contracte.

I si s’espatlla la rentadora?

Si aquesta està inclosa a l’inventari i es demostra que l’inquilí no n’ha fet un mal ús, serà el propietari qui se’n faci càrrec. Succeirà exactament el mateix amb la resta d’electrodomèstics o aparells (frigorífic, escalfador…), però cal que així s’indiqui en el contracte.

El contracte, sempre per escrit.

És cert que un contracte verbal també pot ser vàlid, així i tot sempre és molt millor que tot quedi per escrit. Tanmateix, abans de signar, llegeix-lo bé, revisa’l i, si cal, demana modificacions.


stats