Discapacitats? Supercapaços!

Per què Martorell sempre té els carrers plens de flors i en regala a qui hi viu?

Cada any, l'espai públic d'aquest municipi s'embelleix amb més de 100.000 plantes florides cultivades per treballadors amb discapacitat al Centre Ocupacional de Can Serra. Les anomenen "flors amb ànima social"

Flors que embelleixen l'espai públic
30/11/2024
2 min

A l'estiu, begònies. A l'hivern, pensaments. Els carrers, els parcs i les places de Martorell són plens de flors sigui quina sigui l'època de l'any. Cada any se n'hi planten 100.000 i es cultiven al mateix municipi del Baix Llobregat Nord. Totes les plantes surten del Centre Ocupacional de Can Serra, un espai on persones amb discapacitat intel·lectual o física s'encarreguen de supervisar-ne el creixement. Però també hi fan un munt d'activitats: des de practicar esports com el bàsquet, el ball o la petanca fins a fer tallers de costura, de ceràmica o de confecció de melmelada. La iniciativa li ha valgut a Martorell revalidar enguany les tres Flors d'Honor, el distintiu que impulsa la Confederació d'Horticultura Ornamental de Catalunya amb l'objectiu de promoure la transformació verda de l'espai públic.

El 2022, a més, l'organització del certamen va atorgar al municipi una menció en la categoria Flors amb ànima social, en reconeixement de la funció social del Viver de Can Serra. Aquell any, van sortir-ne 120.000 flors que van arrelar a les zones verdes i enjardinades de Martorell. "És un orgull rebre la Flor d’Honor gràcies al Viver de Can Serra i als seus treballadors, que posa en valor la gran tasca social i d’integració que fa anys que fem des de l’Ajuntament", va reconèixer aleshores Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell. En total, el municipi té més de 600.000 metres quadrats d'espais verds.

Una flor per habitant

Quan arriba Nadal, és habitual veure com un petit camió recorre els carrers del municipi repartint ponsèties a totes les cases, de manera gratuïta. També és obra dels integrants del Viver de Can Serra. A la primavera, repeteixen la jugada amb una altra flor de temporada. Però ¿qui forma part del projecte? El Centre Ocupacional de Can Serra està format pel Servei de Teràpia Ocupacional i el Servei Ocupacional d'Inserció. El primer atén persones majors de 16 anys que tenen un grau de discapacitat intel·lectual o física superior al 65% i que ja han acabat el període de formació. El segon acull persones discapacitades majors de 16 anys que han acabat el període escolar i que tenen prou capacitat productiva per integrar-se en un centre especial de treball.

A Can Serra, el dia a dia va molt més enllà de les flors que embelleixen els carrers i places del poble. Les persones treballadores de l’equipament participen en un ampli ventall d’activitats que els fan esmolar la creativitat i l'aprenentatge d'habilitats. Ajuden serveis del municipi a dissenyar cartells i visiten periòdicament Ràdio Martorell, des d'on emeten el programa mensual Can Serra parla.

Alhora, s'encarreguen del manteniment dels espais de Can Serra. L’equip neteja i planta flors als parterres, ordena torretes, talla la gespa i treballa amb la desbrossadora. A més, gestionen un petit hort on cultiven fruites i hortalisses. Aquest any han anat més enllà i han recuperat un espai exterior que, després de netejar-lo, han convertit en el Bosc de les Converses, un nou punt de trobada que exemplifica la dedicació i creativitat d’aquest projecte. "Som un punt de referència a tota la comarca del Baix Llobregat Nord, pel que fa als serveis per als nois i noies amb discapacitat, i això ens omple d’orgull", reconeix Fonollosa.

Què és i com funciona un centre ocupacional?

Els centres ocupacionals són una peça clau en la inclusió social de les persones amb discapacitat intel·lectual en edat laboral. Aquests equipaments d’acollida ofereixen una atenció integral que combina serveis rehabilitadors i habilitadors, amb l’objectiu de capacitar els seus usuaris perquè assoleixin la màxima integració social mitjançant l’ocupació activa.

El seu funcionament es basa en dos pilars principals: l’acollida i la personalització. Per una banda, garanteixen un espai de convivència i benestar que cobreix necessitats bàsiques com la manutenció i la higiene personal, i ofereixen activitats grupals enfocades al descans, la relació i el lleure. Per altra banda, desenvolupen programes individuals adaptats al grau de discapacitat de cada persona, amb un ventall d’accions que inclou mesures rehabilitadores i habilitadores, teràpia ocupacional, ajustament personal, activitats formatives i prelaborals, i un servei ocupacional orientat a la inserció laboral.

Aquests centres no només són un suport fonamental per als seus beneficiaris, sinó també un motor de transformació social, promovent la inclusió i posant en valor les capacitats de les persones amb discapacitat.

Què és i com funciona un centre ocupacional?

stats