Les fires i els mercats no falten a la seva cita

La majoria d’esdeveniments tradicionals es podran celebrar, tot i que amb una agenda més buida que de costum i amb moltes mesures de seguretat

Olga Vallejo
3 min
Les fires  I els mercats  no falten  A la seva cita

Les fires i els mercats de Nadal també s’han vist afectats per la pandèmia del coronavirus. Evitar aglomeracions i mantenir la distància de seguretat amb altres persones -dues de les mesures bàsiques per prevenir el virus- topen amb les multituds habituals de fires i mercats. Aquest Nadal atípic podrem seguir gaudint de la majoria d’aquestes trobades tradicionals. Tot i que algunes s’han cancel·lat, la majoria s’adapten a la pandèmia amb noves mesures i reduccions d’aforament o versions virtuals, sempre complint amb tots els protocols de seguretat establerts pel Procicat perquè les fires i els mercats siguin espais segurs.

Si tens l’abric a punt per perdre’t entre les històries dels pessebres vivents, hauràs d’esperar. Alguns dels més singulars -Castell d’Aro, Pals, Corbera de Llobregat, la Pobla de Montornès o el de l’Associació Masia de Castelló- han suspès les representacions sobretot per la impossibilitat de garantir al 100% que a l’arribar el dia es poguessin fer. Per tant, aprofita i pren nota del que es manté a l’agenda nadalenca 2020-2021.

FIRA DE SANTA LLÚCIA

Des del 27 de novembre fins al 23 de desembre, l’avinguda de la Catedral acollirà la fira de Nadal més antiga de Catalunya, amb les habituals parades de productes nadalencs: pessebres i figures, arbres, decoracions, tions i altres articles per regalar. Entre les particularitats d’aquest any, comptarà amb la meitat de parades, l’espai estarà delimitat amb dos controls d’accés (entrada i sortida) i es prendran les dades de contacte dels visitants. L’horari dels dies laborables és d’11 a 20.30 h, i de 10 a 21 h festius i vigílies.

FIRA DE NADAL A LA SAGRADA FAMÍLIA

Torna a la plaça de la Sagrada Família la fira que se celebra des del 1962. Del 28 de novembre fins al 23 de desembre, amb una cinquantena de parades -arbres i plantes, pessebres i figures, adornaments de Nadal, possibles regals i alimentació típica nadalenca-, podràs entrar-hi per quatre accessos i recórrer-la en un únic sentit. L’horari dels dies laborables és de 10 a 21 h, i de 10 a 22 h els festius i les vigílies.

FIRA DE CONSUM RESPONSABLE I D’ECONOMIA SOCIAL I SOLIDÀRIA

Arriba la sisena edició de la mostra, aquest any amb una versió reduïda, amb control d’accés i un aforament del 30% a causa de la pandèmia. Del 18 al 30 de desembre, a la plaça de Catalunya de Barcelona hi haurà un ampli ventall d’artesania, roba i complements tèxtils, cultura, llibres, alimentació envasada, joguines, cosmètica i benestar saludable i altres productes de petit regal, sempre promovent un consum responsable i de proximitat.

FESTIVALET KIOSKO

Festivalet és la fira organitzada per Elisa Riera i Alícia Roselló, que des del 2009 dona visibilitat a petites marques de dissenyadors i artesans independents. Fidels a la idea de donar suport als creadors i fomentar un consum més pròxim, han traslladat el festival a una pop-up online de disseny i artesania contemporània en la qual participen 60 artistes, des del 30 de novembre fins al 3 de gener. Més informació a la pàgina web: www.festivaletkiosco.com.

ELS PASTORETS

Normalment es feien unes 250 representacions en poc més d’un mes d’una de les tradicions nadalenques més arrelades a Catalunya. Aquest any hi ha des de municipis que han suspès els Pastorets fins als que tindran la representació habitual (Girona o Sabadell), els que avisen que faran el que la pandèmia els permeti (Berga) i els que opten per una versió reduïda (Cardona). Quan arribi el moment, el millor que pots fer és consultar la web dels respectius ajuntaments.

stats