Especials Nits d'estiu 10/06/2022

Acabar el dia (o començar-lo) dalt d’un globus

Una 'excursió' matinal dalt d’un globus pot ser una experiència inoblidable

3 min
Un globus sobrevolant el Bages i Montserrat

Descobrir Catalunya des de l’aire mentre surt el sol és possible gràcies a les experiències de vol amb globus que es poden fer arreu del territori. Una de les empreses pioneres del sector és Kon-Tiki, que ofereix des de fa més de 30 anys vols per 12 zones de Catalunya durant bona part de l’any amb propostes adaptades a gairebé tots els públics, tot i que els experts no ho recomanen per a infants de menys de 5 anys. 

Àngel Aguirre, cofundador i pilot de Kon-Tiki, explica que la seva oferta de vols cobreix "tot el territori que és volable, a més d’algunes zones específiques". "A més –afegeix–, oferim la possibilitat de fer un vol a la carta que permet sobrevolar la zona que el client demana, com per exemple per sobre de casa seva". Montserrat, els Pirineus, la Costa Brava, el Prepirineu, el Montseny o el Geoparc Orígens són algunes de les propostes per descobrir el país a vista d’ocell. Una experiència a l’abast de tothom, fins i tot d’aquells a qui els fa respecte provar aquesta opció. Com apunta Aguirre, els qui hi pugen per primera vegada "se sorprenen de l’estabilitat i la calma que es viu en aquests vols". "De fet –afirma–, els fem participar de l’experiència des del primer minut, ja que ens ajuden a fer la inflada del globus. És un moment molt màgic". Unes enlairades que es fan en el moment de la sortida del sol, "quan estem envoltats d’un silenci que només es trenca pel crepitar del foc que inflarà el globus", diu Aguirre. El següent pas ja és pujar a la gran cistella de vímet i començar l’enlairament, que "és molt suau". Aguirre detalla: "Fem una pujada molt vertical i suau i, de fet, si no miren avall, de vegades ni s'adonen que ja ens hem enlairat!"

Una nova perspectiva

Veure un paisatge a vista d’ocell és, fins i tot per a la gent del mateix territori, una experiència molt diferent. "Sovint es desorienten, ja que la perspectiva és diferent. El globus és un aparell que et permet volar a poca alçada i molt a poc a poc, i això no es pot fer amb cap altre aparell. A més, heu de pensar que viatgem en un globus aerostàtic, i això vol dir que anem dins del vent. Podem anar a 40 quilòmetres per hora i tu no notes el vent. Ens convertim en part del vent", explica el pilot. 

El Congost de Mont-rebei des de l'aire
Dos globus sobrevolant el Montsec

Una perspectiva nova i una experiència completa, ja que els participants, com dèiem, s’impliquen en tot el procés, des dels preparatius, passant per la inflada, fins al mateix vol, que pot ser de diferents tipus però que acostuma a durar una hora i quart o hora i mitja. Aguirre explica que també ofereixen vols més complexos sobrevolant alguns parcs naturals, com el Delta de l’Ebre o el Congost de Mont-rebei. Una manera de començar el dia molt especial que es tanca poc després de l’aterratge amb una copa de cava compartida seguint una tradició vinculada als vols en globus des que es va fer el primer de tots, el 1783. 

Vull però em fa por!

Si us ve de gust provar l’experiència però us fa por o respecte, des de Kon-Tiki recomanen viure primer un enlairament des de terra, per comprovar la suavitat amb què es fan. A més, ofereixen l’opció de seguir el recorregut amb el cotxe de seguiment per veure com aterren. També hi ha l’opció de pujar-hi i si en cinc minuts es veu que no es portarà bé, el pilot pot aterrar i deixar-los baixar. Ara bé, Àngel Aguirre assegura que, en 30 anys de trajectòria, "mai ens hem trobat amb ningú que volgués baixar".

stats