Nits d'estiu i de festes
Especials Nits d'estiu 18/06/2023

Conversant amb la natura

Música i dansa en entorns naturals idíl·lics convertits en escenaris

5 min
Imatge d'arxiu del Embosca't

L’escenari i l’entorn són detalls importants, tan rellevants que fins i tot condicionen la vivència artística. Un grup d’intèrprets amb un mateix repertori sona diferent en funció de l’acústica de l’espai, però, sobretot, l’experiència del públic no té res a veure si és en un auditori, al mig d’un bosc, en parcs i espais naturals protegits o a tocar d’un riu. ¿I si, a més de gaudir de l’art, hi sumes un entorn incomparable? Aquí tens alguns festivals que aposten per entorns naturals perquè tot plegat sigui encara més inoblidable.

MÚSICA A LES VINYES

QUAN: 17 de juny, 22 i 29 de juliol

ON: Subirats (Alt Penedès)

Cada juliol, en un dels indrets més màgics i desconeguts del Penedès, es donen cita alguns dels millors músics del panorama actual. Al conjunt monumental de Torre-ramona hi descobriràs l’essència de la comarca amb aquest festival de petit format que arrenca avui entre vinyes, al celler Albet i Noya, amb el swing de Mireia Feliu & The Lindy Hoppers Band. Dues hores abans, la pintora Cathrine Bergsrud obre les portes del seu espai artístic a Torre-ramona. En aquesta 20a edició ens transportaran a l’univers del jazz l’Èlia Bastida, Joan Chamorro i Josep Traver en el tribut que faran a Stephane Grappelli, i l’Unusual Trio del pianista Ignasi Terraza, el saxo de Scott Hamilton, la bateria d’Esteve Pi i la cantant Mar Vilaseca que conviden a unir-se al trio per explorar l’univers del jazz.

DELTEBRE DANSA

QUAN: 3 al 16 de juliol

ON: Tortosa

La 18a edició del Festival segueix fidel al seu esperit, oferint espectacles i formació vinculada a la dansa i el circ, dues vessants que interactuen constantment. Del 3 al 16 juliol, 180 professionals de les arts escèniques, provinents d’una quarantena de països, participen en les formacions que ofereix Deltebre Dansa. També hi ha una oferta formativa per a no professionals que volen entrar en contacte amb les arts escèniques. La Creació Deltebre Dansa ja forma part de l’ADN del Festival. En una setmana es realitza una creació comunitària en què participen col·lectius vulnerables acompanyats d’un director artístic distingit per crear conjuntament un espectacle únic ad hoc de temàtica lliure. “Treballen durant sis dies i el diumenge mostren les seves creacions. Per veure-les cal pagar entrada perquè tenen valor artístic”, explica Roberto Olivan, fundador i director artístic del festival. Assegura que any rere any es corrobora que aquestes creacions emocionen tant el públic professional com el que no ho és, “perquè la humanitat està per sobre de tot”. Tenia clar que l’essència de Deltebre Dansa havia de ser celebrar i compartir la dansa. D’aquí l’aposta d’establir fórmules perquè gent local pugés a l’escenari tot i no ser professionals. L’altre eix del Festival són els espectacles de nit a la carpa de circ, un de nou cada dia.

La descentralització és un dels valors del Deltebre Dansa, encara que mai ha estat l’objectiu principal. El festival va néixer el 2004 a Tortosa, la ciutat d’on és originari Olivan: “Després d’estar més de 15 anys a Bèlgica dedicat a les arts escèniques, volia tornar als meus orígens, sentia la necessitat de compartir el que havia viscut, amb la voluntat que als joves no els passés com a mi, que tinguessin referents de la dansa i el circ”. Els tallers professionals de les primeres edicions van anar creixent fins a necessitar una nova infraestructura que van trobar a Deltebre, on asseguren que s’hi quedaran.

EL TINGLADU

QUAN: 20, 21 i 22 de juliol

ON: Vilanova i la Geltrú

El festival de música i cultura catalana que des de 2008 se celebra a Vilanova i la Geltrú. Can Pistraus és l’entitat cultural i festiva sense ànim de lucre que organitza, en col·laboració amb més de 200 voluntaris, els tres dies de festival. El Parc de la Torre d’Enveja, situat a poc més de 2 km de la platja, és l’entorn natural on escoltar la millor música de casa nostra: Inadaptats, Albert Pla, Stay Homas, Tremenda Jauría, Mishima, Dr. Calypso… En total 18 actuacions per celebrar la 15a edició d’un festival que aposta per recuperar l’espai públic i garantir una cultura accessible: 25 € els abonaments, 8 € les entrades de dijous i divendres i 15 € les de dissabte. Per als menors de 7 anys l’entrada és gratuïta. Si vols quedar-t'hi a dormir, a la web del festival tens propostes d’hotels, hostals, apartaments, càmpings, residències i albergs.

PARCS EN CONCERT

QUAN: 22 d’abril al 29 d’octubre

ON: Parcs i espais naturals i reserves de la biosfera

Un clàssic dels estius, els Parcs en Concert, és el cicle de concerts en espais naturals i patrimonials. El que abans es coneixia com a Música als Parcs, ha passat de celebrar-se en una trentena d’espais verds de la capital catalana, a ocupar parcs i entorns naturals protegits de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona. Des del 22 d’abril i fins al 29 d’octubre, tens actuacions musicals i recitals poètics acompanyats de música, en espais naturals i de forma gratuïta. Només cal inscriure’s prèviament a un formulari d’inscripció per poder assistir a les propostes artístiques. Si vols aprofitar el desplaçament i fer una visita guiada pels parcs, costa 10 €.

DANSEU FESTIVAL

QUAN: Agost

ON: Les Piles (Conca de Barberà)

Aquest festival de la dansa i les arts en moviment neix de la voluntat de descentralitzar la cultura presentant-la amb noves maneres i escenaris. Fa 11 anys en Pau Estrem i la Nuri Aguilar varen triar les Piles, un poble de 200 habitants als peus del Montclar, per establir un espai de formació professional de dansa que ha anat creixent i transformant-se. Ara és un festival internacional que connecta 2.000 persones amb la terra i els paisatges rurals, entre públic, estudiants d’arts del moviment i artistes. Cultura al mig de la natura, que ens ajudi a reconnectar amb la terra i ens faci més lliures, és un dels leitmotivs del Danseu, aprofitant aquest entorn per sembrar i cultivar una llavor de cultura que s’expandeix. A més dels espectacles, donen suport als artistes en el seu procés de creació i creixement, organitzen workshops professionals amb estades de 12 dies amb 25 participants d’arreu del món, i ofereixen als espectadors la possibilitat de participar en activitats obertes com tallers, classes de dansa i moviment, xerrades, accions i projectes participatius, entre d’altres.

PLANESTIUEJA’T

QUAN: 30 de juny al 22 de juliol

ON: Les Planes d’Hostoles

Les Planes d’Hostoles, a la Garrotxa, també té el seu festival d’estiu. Són cinc concerts, sempre en dissabte, a l’àrea de pícnic La Parada del Jonquer, amb propostes per a tots els gustos i edats. El festival arrenca amb Di-Versiones i Hotel Cochambre, en la que segur que serà la nit més boja del festival. Després seguirà la Beth, presentant el seu nou treball per celebrar 20 anys de carrera; el 15 de juliol han pensat una festa sobretot per al públic familiar a càrrec de La Clika, Rikus i Xiula; una de les millors bandes tribut d’ABBA i hits dels 60 amb Los Diablos; i tancarà el festival Marc Parrot presentant el seu onzè disc, Els fets i l’atzar.

EMBOSCA’T FESTIVAL

QUAN: 1 i 2 de setembre

ON: Enmig de la natura a Argençola (Anoia)

Música al mig del bosc? Això és l’Embosca’t. Dues nits, amb dos concerts per dia, en què la música i la natura s’uneixen per regalar-nos una experiència única. Per arribar-hi només pots fer-ho en cotxe i és tan senzill com seguir el mapa o les indicacions que t’aniràs trobant. Si vas a l’aventura pensa que només trobaràs entrades a taquilla si no s’han esgotat les anticipades, que ja pots comprar a través de la web. És un festival molt especial, no només per l’entorn, sinó per l’aforament, que és petit. Una experiència diferent –recomanen que duguis antimosquits i vagis amb efectiu per evitar col·lapses al servei de bar–, que sempre s’agraeix. Si vols assistir-hi però des d’una altra perspectiva, pots fer-te'n voluntari. En aquesta edició, el leitmotiv serà la transformació: com a través de les experiències, la música i les emocions, podem arribar a transcendir o transformar el que hem viscut.

stats