Nits d'estiu i de festes
Especials Nits d'estiu 18/06/2023

La màgia del circ sota les estrelles

Torrna el millor circ internacional a Besalú i Roses

3 min
A Nits de Circ hi participen artistes de primer nivell

Aquest estiu tornen les Nits de Circ, la tercera edició d’una aposta clara pel circ de qualitat, que compta amb artistes internacionals de primera divisió i amb l’acompanyament musical en directe de la Paris Circus Orchestra. En total seran 12 representacions amb un muntatge espectacular en dos espais ben singulars: els Jardins del Molí de Besalú, al peu de Circusland, del 9 al 12 d’agost, i dins la ciutadella de Roses, del 16 al 23 d’agost, amb un aforament total que supera els 12.000 seients.

Circus Arts Foundation és la fundació cultural sense ànim de lucre que impulsa el Festival Elefant d’Or i el Gran Circ de Nadal de Girona, i que fa dos anys va crear aquest nou concepte d’espectacle per a tota la família per als capvespres d’estiu.

Circ descapotat

L’espectacle són 90 minuts seguits que comencen a les 21.30 h perquè sigui fosc. És un circ sencer amb grada, pista, pals i cúpula però sense la lona, un detall que permet veure els números aeris sota els estels, i el decorat són els núvols, les estrelles i la lluna. “Quan era petit havia vist alguna imatge del Circ d’Arlette Gruss que havia actuat a Nimes sense la carpa, i aquella idea sempre m’havia fascinat”, reconeix Genís Matabosch, director del festival. El que volien era descapotar el circ, treure la lona per convertir-se en un circ a l’aire lliure, com molts dels festivals d’estiu que són teatres a l’aire lliure.

Circ i música en viu

Matabosch assegura que les fortaleses de Nits de Circ són la intergeneracionalitat, perquè compta amb espectadors de totes les edats, i que hi va públic de diverses nacionalitats, sobretot a Roses, on coincideix amb la temporada vacacional. El director de festival entén que un dels avantatges és que la proposta es basa en l’acrobàcia, un llenguatge visual que supera les barreres idiomàtiques: “A l’estiu hi ha poques propostes escèniques i musicals que puguin ser tan atractives per als estrangers que ens visiten”.

A Besalú i Roses es pot gaudir del mateix espectacle, un mosaic d’atraccions on el que passa cada 5 o 10 minuts és completament diferent: “Hi ha des d’acrobàcies fins a malabars de rebot, genis de l’humor sense paraules i arriscats llançadors de ganivets. I es posa especial èmfasi en els espectacles aeris: dels vuit números, quatre passen a l’aire amb trapezistes volant, cintes aèries, funàmbuls a gran alçada o vols amb cercles i cintes aèries, amb la intenció d’aprofitar que en alçar la mirada es veu el cel en lloc de la lona”, comenta el director.

L’espectacle

L’entrada inclou una experiència prèvia al circ: les portes del recinte s’obren una hora i mitja abans per gaudir de la música de l’orquestra en directe a la zona Village, on hi ha food trucks per berenar o sopar abans de la funció. A l'espectacle, 24 artistes d’onze països diferents oferiran nou atraccions excepcionals. Circus Arts Foundation aprofita la pausa anual d’alguns dels circs més importants d’Europa per contractar artistes de prestigi com Arlette Gruss, Bouglione, Knie i Krone.

A les Nits de Circ s'hi podrà veure la mímica del xilè Matute, que ha fet riure als circs internacionals més destacats; els trapezis volants de The Flying Henriquez, amb creuaments, tirabuixons i salts mortals; els malabars de Sergio Paolo, considerat el nou artista revelació de la disciplina; Blade 2 Blade, amb els llançament de ganivets del circ clàssic; la jove Alexandra Sazonova giravoltant a vuit metres per sobre de la pista; la força, l’equilibri i la sincronització del Duo Acero, de Colòmbia; la nissaga de Marin Family passejant a nou metres d’alçada sobre el cable d’acer; les acròbates Duo Vitalys, i les cintes aèries de Giselle Souza. Tots ells acompanyats dels set músics de la Paris Circus Orchestra, que oferirà la banda sonora de l’espectacle en directe.

Si vas a Besalú… aprofita-ho i visita Circusland

Besalú acull l’únic museu dedicat en exclusiva a la història i el present del circ que hi ha a Europa. Ubicat al monestir de Sant Pere, una construcció originària del segle X, i a tocar del pont romànic del Fluvià, ens ofereix un passeig per l’art circense a través d’exposicions i activitats que fomenten el circ participant en esdeveniments de rellevància nacional i internacional. Aquí hi ha una de les col·leccions de circ més grans del món, amb milers de peces que repassen 250 anys d’història del circ. 

stats