Microsites  /  Papers de Panamà 14/04/2016

Soria no assistirà al consell de ministres de demà

El ministre ha "disculpat" la seva presència després que s'hagi conegut que va administrar una 'offshore'

Acn
2 min
El ministre Soria ha defensat fins a tres versions diferents sobre la societat que figura als papers de Panamà.

MadridEl ministre d'Indústria en funcions, José Manuel Soria, ha "disculpat" la seva assistència al consell de ministres d'aquest divendres, segons ha anunciat La Moncloa, en el que podria ser l'avantsala d'una renúncia per les informacions aparegudes en els últims dies que el vinculen a empreses opaques constituïdes a paradisos fiscals. Soria, que fins ara havia negat tenir cap relació amb les societats 'offshore' que havien posat al descobert els 'papers de Panamà', ha vist publicat aquest dijous un document amb la seva signatura que demostra que administrava una societat del paradís fiscal de Jersey quan ja era alcalde de Las Palmas de Gran Canaria

El diari 'El Mundo' ha fet públic aquest dijous un nou document que provaria la relació del ministre Soria amb una altra societat 'offshore' constituïda al paradís fiscal de l'illa britànica de Jersey, i que hauria administrat juntament amb el seu germà entre 1993 i 2002, quan era alcalde de Las Palmas de Gran Canaria.

El ministre en funcions hauria omès aquesta informació a les compareixences de premsa que ha ofert en els últims dies per defensar-se de les informacions sorgides dels 'papers de Panamà' que el vinculaven amb una altra societat 'offshore', aquesta vegada radicada a Les Bahames.

En aquestes compareixences, Soria ha negat tenir cap vinculació amb cap societat opaca, fet que la nova documentació demostraria que és fals.

Segons ha publicat El Mundo i Eldiario.es, Soria administrava amb el seu germà Luis la societat Mechanical trading Limited. Ho feia mitjançant un entramat societari però la seva signatura consta al document de dissolució de la companyia el 2002, quan ja era alcalde de Las Palmas de Gran Canaria.

Segons El Mundo, aquesta societat estava gestionada per Canal Trust, una filial de l'empresa BBV Privanza que també va obrir a través del despatx d'advocats Mossack Fonseca –origen dels 'papers de Panamà'- l'empresa UK Lines a les Bahames, un altre paradís fiscal.

Precisament Soria era administrador d'una empresa mirall d'aquesta, UK Lines, registrada a Anglaterra, tal com van posar al descobert els 'papers de Panamà' que han publicat 'La Sexta' i 'El Confidencial'.

Eldiario.es ha explicat també que l'empresa de Jersey Mechanical Trading Limited es va constituir el 1993 i va existir fins el 2002, quan el jutge Garzón va investigar la societat BBV Privanza, filial del BBVA per a clients VIP. Era propietat en un 80% de l'empresa familiar dels Soria, Oceanic Lines.

Soria va assegurar dimarts des del Congrés que no havia tingut mai cap relació amb BBV Privanza. Havia de comparèixer dilluns vinent al Congrés dels Diputats precisament per donar explicacions sobre els documents que el relacionen amb les societats 'offshore'. L'oposició ja havia advertit que si Soria no dimitia faria a Rajoy responsable de la situació.

21 anys en política

Soria (Las Palmas, 1958) és militant del PP i ministre d'Indústria des del 22 de desembre de 2011, quan Mariano Rajoy el va cridar a formar part del seu primer equip de govern. La seva relació amb els 'papers de Panamà' suposa un punt d'inflexió a una carrera política que va iniciar el 1995 com a alcalde de Las Palmas de Gran Canaria (fins el 2003) i que l'ha portat a ocupar el càrrec de president regional del PP (des del 1999 fins ara), president del Cabildo de Gran Canaria (2003-2007), diputat del parlament canari (2003-2011) i vicepresident i conseller d'Economia del govern de Canàries (2007 a 2010).

stats