SUPORT A LA INSERCIÓ LABORAL
Especials 08/02/2021

El programa Incorpora de la Fundació ”la Caixa” ha facilitat més de 34.200 nous llocs de treball per a persones en situació de vulnerabilitat

A Catalunya, on s’ha ocupat 9.544 persones, hi participen unes 2.800 empreses, 136 entitats socials i 273 tècnics dedicats a la integració laboral de col·lectius vulnerables

2 min
Un beneficiari d'Incorpora treballant a la seva oficina

El programa d’integració laboral Incorpora de la Fundació ”la Caixa” va facilitar 34.274 llocs de treball a persones en situació de vulnerabilitat durant el 2020. Això ha estat possible gràcies a la col·laboració d’11.700 empreses en aquest projecte de responsabilitat social. A Catalunya, el programa Incorpora ha facilitat 9.544 contractes gràcies a 2.798 empreses col·laboradores. Del total d’insercions, 5.162 han estat de dones i 4.382 d’homes. A més, 2.329 han estat casos de persones amb alguna discapacitat i 7.215 de persones en risc o situació d’exclusió.

En un any en què l’expansió del coronavirus ha obligat múltiples sectors a parar l’activitat, el programa s’ha adaptat a les noves necessitats, com ara les sorgides en el sector sociosanitari o en l’agrari, la neteja i el comerç, bastint ponts amb les empreses i oferint accions formatives que preparen els sol·licitants de feina per desenvolupar feines essencials.

El programa Incorpora, posat en marxa el 2006, ofereix a les empreses un servei gratuït d’assessorament i acompanyament per facilitar la incorporació de persones amb discapacitat o en situació de vulnerabilitat, com ara joves en risc d’exclusió, víctimes de violència de gènere, parats de llarga durada i exreclusos, entre altres. Tot plegat, al seu torn, reforça la responsabilitat social d’aquestes empreses.

Agents del propi canvi

Incorpora té com a objectiu que les persones siguin agents del seu propi canvi per poder sortir de situacions difícils, i ho fa a través de l’ocupació com a forma d’inserció social. Per això basteix ponts entre les empreses i 136 entitats socials que desenvolupen el programa a tot Catalunya, amb les quals la Fundació ”la Caixa” acaba de renovar l’acord de col·laboració per quinzè any consecutiu.

El 2020 les entitats van intensificar la seva tasca per donar resposta al sorgiment de noves necessitats. La xarxa de 273 tècnics del programa, que ofereix atenció personalitzada i seguiment constant als participants, va continuar prestant suport integral als usuaris abans, durant i després de la contractació.

Entre les tasques dels tècnics d’inserció laboral hi ha la prospecció d’empreses, el seguiment del procés de formació de la persona beneficiària, l’acompanyament laboral de les persones inserides, la solució dels possibles conflictes que puguin sorgir en el marc de la relació laboral i el foment de la col·laboració de noves empreses en el programa.

Empresa pròpia

A més, des del 2016 Incorpora duu a terme una línia d’autoocupació gràcies a la qual persones en risc d’exclusió social participen en una nova forma d’integrar-se al mercat laboral. Les persones amb actitud i capacitat emprenedora poden desenvolupar un pla de negoci per crear la seva pròpia empresa, amb el suport d’un itinerari personalitzat, així com formació i acompanyament facilitats pel programa a través de quinze Punts d’Autoocupació Incorpora desplegats per tot Catalunya. Gràcies a aquesta iniciativa, el 2020 Incorpora va facilitar la creació de 446 noves microempreses a Catalunya.

stats