Especials 06/11/2012

Puerto Rico vota si vol convertir-se en l'estat 51 dels EUA

Els caribenys no poden escollir avui president, però sí decideixen quina relació volen mantenir amb la seva antiga metròpoli

Mariona Ferrer I Fornells
1 min
LLUITANT PER L'IMMOBILISME  Una partidària de l'statu quo durant un míting del Partit Democràtic Popular a la capital de Puerto Rico, San Juan, diumenge.

BarcelonaCap país del món manté amb l'antiga metròpoli una relació similar que Puerto Rico. Els quatre milions d'habitants d'aquesta illa caribenya tenen la ciutadania nord-americana, però paradoxalment no poden votar el president dels Estats Units ni tenen representació amb vot al Congrés. Avui, però, també estan cridats a les urnes per escollir un nou governador i alhora abordar un assumpte que desperta passions al país: si Puerto Rico ha de continuar sent un Estat Lliure Associat, un territori autònom que depèn de Washington.

La consulta no té caràcter vinculant, sinó que pretén ser una enquesta que analitzi l'opinió pública. Quatre són les preguntes escollides. Primerament els ciutadans han de decidir si volen continuar l'estatus polític actual. Si escullen el 'no', se'ls obre un ventall de tres opcions: apostar per convertir-se en un estat més dels EUA, demanar al Congrés nord-americà més sobirania o finalment escollir la independència.

Llegiu-ho a l'Ara Premium

stats