RÚSSIA
Especials 24/04/2012

Putin proposarà Medvédev com a primer ministre i líder de Rússia Unida

El president electe rus vol tornar a intercanviar els càrrecs amb el president sortint. Medvédev s'ha acomiadat aquest dimarts del Kremlin esbossant un programa polític per si torna convertir-se en cap de govern

Efe
2 min

MoscouEl primer ministre de Rússia, Vladímir Putin, ha avançat aquest dimarts que proposarà el president sortint, Dimitri Medvédev, com a cap de govern i líder del partit oficialista Rússia Unida (RU). Putin, que assumirà la presidència el pròxim 7 de maig, ha assegurat que vol conservar la "pràctica que el president sigui una figura no partidista", segons han citat les agències russes.

"Com vostès saben, presentaré la seva candidatura en qualitat de primer ministre, per tant, considero que seria correcte que ell encapçalés el partit", ha dit en una reunió amb dirigents de Rússia Unida. Putin, que va plantejar cedir el lideratge de RU durant un congrés federal a la segona meitat del març, ha recordat que Medvédev ja va encapçalar les llistes de la formació durant les eleccions parlamentàries del desembre passat. El líder rus ha recordat que "la Constitució no prohibeix que el president sigui membre d'un partit (…) perquè és una figura aglutinadora per a totes les formacions polítiques i tots els ciutadans del país".

Putin, que va assumir el lideratge del partit el maig del 2008 després de cedir la presidència a Mdevédev, mai ha arribat a ser membre pròpiament dit del partit.

Joc de les cadires entre president i primer ministre

Al congrés federal de RU el setembre de l'any passat, Medvédev i Putin van anunciar els seus plans d'intercanviar-se els càrrecs després de les eleccions legislatives i les presidencials del març passat, un objectiu molt criticat per l'oposició. Amb Medvédev com a cap de llista, Rússia Unida va perdre més de 12 milions de vots i va estar a punt de quedar-se sense la majoria constitucional a la Duma o Congrés dels Diputats.

En principi, la Duma votarà el 8 de maig la candidatura de Medvédev, que ha sigut molt criticat per incomplir les seves promeses de lluita contra la corrupció i liberalització del sistema polític. Després de la reforma constitucional, el mandat presidencial és de sis anys, per la qual cosa Putin serà cap del Kremlin fins al 2018, mentre que la legislatura parlamentària és de cinc anys, així que Medvédev podrà encapçalar l'executiu fins al 2017.

stats