Especials 24/06/2012

4 raons per estar a favor i 4 raons per estar en contra de Merkel

El resultat de les polítiques d'austeritat i l'exemple de prosperitat econòmica d'Alemanya són les llums i ombres del lideratge de la cancellera a Europa

Marc Vidal
1 min
Angela Merkel va parlar en públic per primer cop des del rescat d'Espanya.

BarcelonaNi els 19 dirigents més poderosos del planeta –reunits aquesta setmana a Los Cabos– no l'han aconseguit doblegar. Angela Merkel ha mantingut el seu 'nein' a canviar el rumb de l'austeritat a Europa. Per a molts, la seva obstinació s'ha convertit en un problema. Per altres, la seva perseverança és una virtut. De bombera a piròmana, la cancellera ha rebut un ventall de qualificatius aquests últims mesos pel seu paper en la crisi de l'euro. Merkel aixeca passions i no deixa ningú indiferent.

A favor:

- La perseverança: quan la cancellera fixa el rumb, a vegades després d'un llarg procés de reflexió, li és difícil virar.

- El model alemany: una profunda reforma laboral i un canvi radical de les regles del joc empresarial van fer augmentar la productivitat i l'economia alemanya va tornar a créixer.

- L'esperit de superació: el fet d'haver viscut sota el règim comunista li dóna una autoritat moral privilegiada

- El poder a Europa: Merkel dirigeix el país més gran i més poderós econòmicament dels 27.

En contra:

- L'obstinació: el dogma de l'austeritat s'ha convertit per a molts en un problema a Europa

- L'austeritat que ofega: Grècia ha esdevingut el gran exemple dels efectes secundaris que de la medicina de Merkel per rescatar l'estat grec

- Un lideratge peculiar: Merkel és una dona en un partit controlat per homes i és de l'Est en un partit liderat per l'Oest.

- La pèrdua de suport: la cancellera passa hores baixes a casa seva, amb les contínues derrotes electorals del seu partit, la CDU.

Podeu llegir la versió íntegra a l'ARA Premium.

stats