Decepció entre el sí a Edimburg: "Tornarem a lluitar"

Els activistes proindependència lamenten el resultat però asseguren que continuaran treballant per aconseguir que Escòcia sigui un estat

Marc Vidal
1 min
Partidaris del sí aquest matí a Eimburg. REUTERS

EdimburgSota un enorme paraigües blau amb el 'Yes' s'aixopluguen mentre caminen cap a la plaça que hi ha davant del Parlament escocès.

No han dormit, diuen, i de moment no pensen fer-ho. "Estem molt decepcionats", diuen en Gregor i la Nicola que han seguit en directe les paraules que els ha adreçat el primer ministre escocès, Alex Salmond.

"No ha pogut ser. Ho teníem a tocar dels dits. Però això no s'ha acabat, tornarem a lluitar", diu la Nicola.

Emoció per la derrota

Un altre grup de partidaris del sí s'acosta. Hi ha abraçades i emoció. Han estat dos anys de mobilització i molta feina que ara queda enrere.

"Hi haurà un nou referèndum. El 45% d'escocesos que volíem canviar les coses no marxarem cap a casa com si no hagués passat res", reflexiona en Gregor.

Les celebracions del no, com la seva visibilitat al carrer durant la campanya, no s'han manifestat públicament a Edimburg.

Una campanya participativa

Però al carrer, tothom fa la seva valoració. Aquest és precisament l'efecte de la intensa campanya que s'ha viscut a Escòcia.

L'alta taxa de participació mostra que hi ha un despertar del compromís amb la política, ganes d'argumentar i debatre, com feia molt de temps que no es veia.

I si la mobilització es mou al ritme del calendari electoral, la pròxima cita és prou aviat. El 7 de maig hi haurà eleccions generals al Regne Unit.

stats