Síria
Especials 08/04/2012

El règim sirià demana garanties de l'oposició i qüestiona l'alto el foc del 10 d'abril

El ministeri d'Exteriors del govern de Baixar al-Assad diu que vol "garanties per escrit" que l'oposició aturarà la violència i lliurarà les armes abans de complir el pla de pau

Agències / Ara
2 min
Una multitud es manifesta contra el règim a Binnish, a prop d'Idlib, en una data recent indeterminada, en una imatge proporcionada per l'oposició. / COMITÈS DE COORDINACIÓ LOCAL / EFE

Beirut / BarcelonaEl règim del president Baixar al-Assad no retirarà les forces de seguretat de les ciutats sirianes abans d'obtenir "garanties per escrit" de l'oposició, ha indicat el ministeri sirià d'Afers Exteriors en un comunicat.

"Dir que Síria retirarà les forces de les ciutats en la data del 10 d'abril és inexacte, ja que [l'emissari internacional] Kofi Annan encara no ha presentat garanties escrites de l'acceptació dels grups terroristes armats de l'aturada de qualsevol forma de violència i la seva voluntat de lliurar les armes" per permetre a l'Estat de restaurar l'autoritat a tot el país, afirma el comunicat.

"Annan tampoc no ha presentat garanties escrites dels governs de Qatar, de l'Aràbia Saudita ni de Turquia sobre l'aturada del seu finançament dels grups terroristes", afegeix el ministeri sirià. Aquests tres països han donat un suport considerable a l'oposició siriana els darrers mesos; l'Aràbia Saudita i Qatar, de fet, s'han declarat a favor d'enviar armament als rebels.

El pla de sortida de la crisi presentat per Annan preveu la retirada de l'exèrcit de les poblacions dimarts 10, i la fi dels combats 48 hores més tard. El text precisa: "És en principi que Síria havia acceptat la missió d'Annan i el seu pla de sis punts". Aquest nou desafiament deixa el calendari i l'estructura del pla d'Annan en dubte.

El règim intensifica l'acarnissament

En les últimes jornades, el règim d'Al-Assad s'ha enfrontat durament amb l'oposició, a pocs dies de la data pactada per a l'alto el foc. Després de més d'un centenar de morts dissabte, les forces armades han continuat avui les operacions militars als bastions rebels, especialment a la província d'Idlib (al nord-oest). A la província de Damasc, cinc desertors han mort en combats amb l'exèrcit al poble de Beit Jin, sobrevolat per helicòpters, on s'han sentit explosions, segons l'Observatori Sirià de Drets Humans (OSDH).

A Idlib, desenes de vehicles militars han entrat, amb el suport d'helicòpters, a la ciutat de Jisr al-Xugur, on un civil ha mort pels trets d'un franctirador. Combats similars s'han produït a diverses localitats de la província d'Alep (al nord) i a altres zones del país. A la província de Deir al-Zor (a l'est), un civil més ha estat assassinat.

Kofi Annan, "astorat"

L'enviat especial de l'ONU i la Lliga Àrab, Kofi Annan, ha valorat la violència dels darrers dies en un missatge des de la seva oficina a Ginebra. Tot i que no s'ha referit a l'últim comunicat de Damasc, sí que ha afirmat que està "astorat" per les informacions de l'"onada de violència i atrocitats a diverses ciutats i pobles de Síria, que han resultat en uns nivells alarmants de víctimes, refugiats i desplaçats, en violació de les garanties que se'm van donar".

"Com més ens apropem al termini del 10 d'abril, recordo al govern sirià la necessitat de la implementació plena dels seus compromisos i emfatitzo que l'actual escalada de violència és inacceptable", ha dit.

stats