Cinema

'Pa negre': una pel·lícula catalana cap als Oscar

La pel·lícula d'Agustí Villaronga ha polvoritzat tots els records del cinema català. I encara queda un repte pendent: la nominació als Oscar.

Ara
2 min

Barcelona @page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } El 2011, tothom ha menjat pa negre. Els acadèmics catalans i espanyols, el públic, la crítica... tothom ha coincidit en assenyalar Pa negre com la pel·lícula de l'any. La notícia no ha estat tan sols que una pel·lícula catalana –i en català– triomfi a tot l'estat, sinó la contundència amb què ho ha fet, tant als Goya com als Gaudí.

El recorregut triomfal de la pel·lícula d'Agustí Villaronga, però, comença la tardor del 2010, amb la presentació al Festival de Sant Sebastià. Allà és quan Pa negre comença a perfilar-se com una de les favorites de la crítica i recull el seu primer reconeixement: el premi a la millor actriu per a Nora Navas. A les poques setmanes, s'estrena la pel·lícula amb un èxit de taquilla que supera les previsions més optimista –especialment a Madrid, on triomfa la versió original de la pel·lícula– i comença a gestar-se el fenomen Pa negre.

Un moment clau en l'èxit de Pa negre es va produir el 17 de gener a la gala dels Premis Gaudí. La pel·lícula, amb 15 nominacions, s'emportava 13 dels premis de la nit, entre els quals el de millor pel·lícula en llengua catalana, direcció, guió, actriu principal i secundària i actor secundari. Un triomf sense pal·liatius, inapel·lable.

El punt d'inflexió en la història de Pa negre, però, el dia que va canviar la història del cinema català –fins el moment–, va ser la nit del 13 de febrer, quan la pel·lícula es va endur nou Premis Goya, imposant-se a rivals d'entitat com Balada triste de trompeta, También la lluvia o Buried. Va ser la primera vegada que una pel·lícula en català guanyava el Goya a la millor pel·lícula; una victòria inesperada, que marcava una fita sense precedents.

Però la festa no havia fet més que començar. Encara faltava el Premio Nacional de Cinematografía per a Agustí Villaronga, que el cineasta va recollir el passat setembre al mateix Festival de Sant Sebastià en què un any abans s'estrenava Pa negre i, especialment, la cirereta del pastís: la designació per part de l'Acadèmia espanyola del cinema de Pa negre per representar Espanya als Oscar de Hollywood.

Per primera vegada, el premi a la millor pel·lícula en llengua no anglesa podria anar a parar a una pel·lícula en català. Però primer caldrà aconseguir la nominació. La resposta arribarà en dues parts: la primera el 22 de gener, quan sabrem si Pa negre està inclosa en la llista prèvia de nou candidats als Oscar, i la definitiva el 24 de gener, quan s'anunciaran les nominacions oficials.

stats