Món
Internacional 27/12/2011

Setge a Wikileaks després de les filtracions que van fer tremolar el món

Un any després de difondre els documents dels EUA, Julian Assange està arrestat, Wikileaks té el finançament tallat i una de les seves suposades fonts està processada

Cristina Mas
1 min
Assange, aquest dilluns al Tribunal Superior de Londres / REUTERS

BarcelonaWikileaks, el portal de les filtracions fundat per Julian Assange va provocar un autèntic terratrèmol polític i diplomàtic a finals de 2010 quan va difondre 250.000 documents classificats de les ambaixades nord-americanes. El 2011 les coses s'han complicat per a l'australià, que es troba sota arrest domiciliari en una mansió britànica per una doble denúncia d'abús sexual a Suècia. L'equip legal d'Assange ha apurat totes les instàncies judicials per evitar que l'extradeixin, argumentant que es tracta d'un judici amb motivacions polítiques, i finalment s'haurà de pronunciar el Tribunal Suprem.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Alhora la situació del Wikileaks també s'està posant lletja. Després de les desavinences internes, que van portar diversos membres del portal a trencar amb Assange, el finançament es va complicar quan Visa i Mastercard van prohibir les donacions per mantenir la web.

El 2011 també ha estat un mal any per a les fonts, Bradley Manning, soldat nord-americà de 24 anys va ser denunciat per un hacker com l'home que va facilitar la informació a Wikileaks va ser arrestat, el juny i posat en règim d'aïllament. El 17 de desembre va començar l'audiència preliminar que ha de decidir si serà jutjat per un tribunal civil o militar. S'enfronta a 22 càrrecs, inclòs el d'alta traïció, que es castiga amb la pena de mort. La fiscalia, però, ha confirmat que demanarà una pena màxima de cadena perpètua.

stats