Cultura

Deu 'celebrities' de l'espectacle i la cultura desaparegudes el 2011

Santi Santamaria, Elisabeth Taylor, Amy Winehouse o Jordi Dauder, entre els famosos que ens han deixat

Ara
2 min
Santi Santamaria

Tancar un any és acabar un capítol de la història i preparar-se per obrir-ne un de nou. Però en el salt que enguany ens toca fer cap al 2012 no podem oblidar algunes de les grans pèrdues dels darrers mesos. Deixem enrere grans dives, des de Liz Taylor fins a Amy Winehouse; catalans de renom de la talla d'Oriol Regàs, Santi Santamaria i Miquel Pairolí; revolucionaris del món de l'art, el cinema, el teatre i la literatura, d'aquí i d'allà. Des de l'ARA homenatgem algunes de les grans figures que hem enterrat aquest 2011. Perquè el seu record és (i ha de ser) immortal.

1. Santi Santamaria

L'ànima de Can Fabes va morir sobtadament durant un viatge a Singapur, a l'edat de 53 anys, el 16 de febrer. Catalunya va perdre un xef d'estrelles que, juntament amb Ferran Adrià, va portar la cuina catalana a primera fila internacional.

2. Oriol Regàs

La Barcelona dels anys 60 i 70 el coneixia com el senyor Bocaccio, pel club que regentava al 505 del carrer Muntaner. Encara després de la seva mort (17 de març) tothom recorda aquest convidat d'excepció de la gauche divine pel seu bombí Carnaby Street.

3. Elizabeth Taylor

Amb la mort d'Elizabeth Taylor, el 23 de març, desapareixia una de les darreres estrelles eternes de Hollywood. La Cleopatra i La gata sobre la teulada de zinc d'ulls de color ametista va ser enterrada al cementiri de les celebritats de Los Angeles amb l'última carta d'amor de Richard Burton.

4. Sidney Lumet

Lumet es va acomiadar de la gran pantalla l'any 2007 amb Abans que el diable sàpiga que has mort. El director de pel·lícules com 12 homes sense pietat i La nit cau sobre Manhattan va morir a el 9 d'abril a Nova York.

5. Ernesto Sábato

El 30 d'abril moria un dels grans referents de la literatura argentina. Ernesto Sábato va excel·lir en les lletres amb Sobre héroes y tumbas (1961) i en la política amb Nunca Más (o Informe Sábato), un relat sobre els milers de desapareguts i els horrors de l'última dictadura argentina del 1976 al 83.

6. Jorge Semprún

El 12 de juny, cinc dies després de morir, l'escriptor Jorge Semprún va ser enterrat a Garanteville amb la bandera republicana. Molts es reunien al voltant del fèretre per donar l'últim adéu al gran cronista espanyol de l'horror nazi, nascut a Madrid l'any 1923.

7. Miquel Pairolí

L'escriptor i periodista Miquel Pairolí, nascut a Quart el 1955 i desaparegut el 6 de juliol, havia expressat alguna vegada que "la literatura és una de les formes de la felicitat". Vint anys de trajectòria literària culminen amb un tercer volum del seu dietari, Octubre.

8. Amy Winehouse

El 23 de juliol, Amy Winehouse se sumava al Club dels 27. La revolució que va experimentar del soul britànic va anar acompanyada de l'addicció a la droga i l'alcohol. El seu pare li aconsellava un tractament de Rehab però ella va dir 'no, no, no'.

9. Richard Hamilton

El britànic Richard Hamilton (1922-2011) va morir el 13 de setembre a Londres. Els cenacles artístics van perdre un dels pares fundadors del pop art, l' autor del mític collage Què és el que fa avui les llars tan diferents, tan atractives.

10. Jordi Dauder

Home de cinema, teatre, televisió i ferm defensor de la causa republicana, Jordi Dauder va morir el 16 de setembre. El càncer va apagar la veu de tants doblatges: per darrera vegada es va sentir a la tercera edició dels Premis de l'Acadèmia Catalana del Cinema, en què Dauder va rebre el Gaudí d'Honor.

stats