Síria
Especials 02/04/2012

Síria accepta el termini del 10 d'abril per implementar el pla de pau de Kofi Annan

Segons ha dit el mateix Annan al Consell de Seguretat de l'ONU, Síria ha acceptat una data límit per a l'alto el foc i l'inici del seu pla de pau

Agències
2 min

Nacions UnidesL'enviat especial de la Lliga Àrab i de l'ONU Kofi Annan ha demanat suport aquest dilluns al Consell de Seguretat de les Nacions Unides per fixar el 10 d'abril com a data límit perquè Síria implementi parcialment el seu pla de pau de sis punts i estableixi un alto el foc complet 48 hores després.

Annan ha dit al Consell, format per 15 països, que Síria està d'acord amb la idea d'establir aquest termini per començar a implementar el pla, que inclou la retirada dels soldats i les armes pesants de les ciutats, l'alliberament de presoners, l'entrega d'ajuda humanitària i el lliure moviment per a periodistes.

De moment, no obstant això, no hi ha cap signe que el president Baixar al-Assad estigui disposat a mantenir la seva promesa de la setmana passada d'implementar el pla de pau, que demana una aturada de la violència i l'inici del diàleg polític entre el govern i l'oposició per dur el país cap a una "transició política". Aquest dilluns, els bombardejos del règim han continuat a diferents punts del país, i els enfrontaments entre soldats i desertors han deixat 18 morts, deu d'ells civils, segons l'Observatori Sirià dels Drets Humans (OSDH).

No hi ha "progrés sobre el terreny", ha afirmat a Reuters un diplomàtic que ha assistit a la reunió. Tot i això, Annan ha instat els membres del Consell a "començar a considerar l'enviament d'una missió d'observadors amb un mandat ampli i flexible", segons un diplomàtic.

No està clar, encara, com ha respost Rússia a les demandes d'Annan. El ministre d'Exteriors rus, Serguei Lavrov, s'ha oposat aquest dilluns a qualsevol "termini" o "ultimàtum" –com va pactar diumenge la conferència dels Amics de Síria–, ja que aquests "són rarament útils", però ha afirmat que corresponia al Consell de Seguretat jutjar "qui aplica i com" les propostes d'Annan.

Rússia i la Xina van vetar dues resolucions del Consell de Seguretat que condemnaven la repressió d'Assad de les manifestacions prodemocràcia, inspirades per altres revoltes de la Primavera Àrab al Pròxim Orient i al nord d'Àfrica. Les Nacions Unides diuen que les forces de seguretat i l'exèrcit sirià han matat més de 9.000 persones al llarg dels últims dotze mesos. Damasc diu que els rebels han matat 3.000 soldats i policies.

stats