TECNOLOGIA PER AGUANTAR L'ESTIU
Especials 11/08/2014

12 eines per augmentar la teva seguretat a internet i al mòbil

Les filtracions d'Edward Snowden han fet més evident que mai que qualsevol pot ser espiat, però hi ha eines per evitar-ho o, com a mínim, fer-ho molt difícil. Aprofiteu les vacances per provar algunes de les que us oferim

Enric Borràs
4 min
Seguretat i privacitat a internet

BarcelonaFins fa poc la preocupació per mantenir la intimitat a internet i la seguretat en els correus electrònics era vista, per molts, com cosa de paranoics, 'freaks' de la tecnologia o possibles delinqüents. Les filtracions d'Edward Snowden sobre l'espionatge indiscriminat per part dels Estats Units han començat a canviar l'opinió dels qui defensaven que no tenien res a amagar, perquè és igual que hagin d'amagar res o no, això no treu que puguin ser espiats. I això que els ciutadans no només temen els governs, fins i tot els inquieta més la possibilitat que els espiïn les empreses.

Potser per això Google i Yahoo! ja treballen conjuntament per incloure un sistema compatible i senzill de xifratge als seus serveis de correu electrònic de cara a l'any que ve, segons va explicar el cap de seguretat de Yahoo!, Alex Santos, la setmana passada. Google ja havia anunciat que hi feia feina. Però no cal que us espereu tant. Teniu a l'abast eines gratuïtes i de codi obert o lliure per millorar molt la vostra seguretat a internet i amb el mòbil. Podeu aprofitar les vacances per provar-les i augmentar la vostra seguretat a internet. Tot seguit us n'expliquem algunes

Correu electrònic

Per xifrar els correus electrònics podeu seguir les instruccions de la guia 'Defensa personal del correu electrònic' (per Windows, Mac i Linux) de la Electronic Frontier Foundation. La fundació, que ja fa 24 anys que defensa els drets digitals dels internautes, explica un dels mètodes més segurs i senzills que es pot fer servir, per ara, per xifrar correus electrònics: la criptografia de clau pública. En concret es basa en el Gnu Privacy Guard (GPG) a través d'Enigmail. També podeu provar WebPG, que integra la tecnologia de xifratge al vostre navegador d'internet, per adaptar-la als sistemes de correu web.

Mòbil

RedPhone (Android) i Signal (iPhone) són aplicacions compatibles entre si que permeten fer i rebre telefonades xifrades d'un aparell a l'altre, de manera que si algú les intercepta -encara que sigui a través de la vostra operadora de telecomunicacions- no les podrà entendre. Funcionen a través de wifi o de la connexió de dades del telèfon, les trucades que feu amb aquest sistema no gastaran minuts de veu del contracte que tingueu amb la vostra operadora.

Per a enviar missatges teniu les opcions de TextSecure (Android) i Silent Text (iPhone), que permeten l'enviament de missatges xifrats de telèfon a telèfon però també de fotografies i arxius i tenen moltes de les opcions de les principals aplicacions de missatgeria, com ara la comunicació en grups. També podeu optar pel servei de xat de programari lliure Cryptocat, compatible amb el vostre ordinador.

El problema que poden tenir aquests serveis de missatgeria és que no els podreu fer servir amb els vostres contactes si no els tenen instal·lats i, és clar, de ben segur que la majoria són usuaris habituals de WhatsApp. Si no els convenceu podeu provar una alternativa que, probablement, molts ja tenen: Telegram -recordeu, si teniu iPhone i ja l'havíeu instal·lada, que la versió actualitzada i al dia és Telegram HD-. Tot i que l'origen rus de l'aplicació ha causat algun recel, promet ser més segura que WhatsApp, ofereix xats xifrats d'aparell a aparell i promet que pagarà 200.000 dòlars a qui pugui trencar el seu sistema criptogràfic.

Navegador

Per navegar per internet d'una manera segura i anònima una de les millors opcions és el Tor Browser, que fa servir la tecnologia de The Onion Router -literalment, l'encaminador de ceba- fent passar la vostra connexió, xifrant-ne les dades, per diversos 'routers' -capes de la ceba- de qualsevol lloc del món, de manera que es fa molt difícil seguir el vostre rastre, sempre que segui els consells de seguretat. Tot i que la xarxa ha patit alguns atacs, i un de molt recent, encara es considera el sistema més assequible i segur per anonimitzar una connexió a internet. Tingueu en compte que la velocitat de navegació caurà, perquè les vostres s'han de xifrar i encaminar pels diferents relés de la xarxa TOR. Als iPhone també podeu provar una versió per a mòbils del TOR Browser.

Aquí i aquí podeu trobar i explorar moltes més eines gratuïtes per augmentar la vostra seguretat a l'ordinador i al mòbil.

stats