Els internautes temen més l'espionatge de les empreses que del govern

Un informe de la UOC indica que la sensació d'inseguretat ha augmentat un 10% respecte del 2011. A un 35,3% els preocupa que el govern pugui saber què fan a la xarxa i a un 51,3% els inquieten les empreses

Enric Borràs
2 min

BarcelonaMés d'un de cada tres ciutadans pensa que internet no és un "espai segur" per opinar de política. En concret, ho creu un 37,8% dels ciutadans, segons l'informe World Internet Project Spain, fet per un equip de la Universitat Oberta de Catalunya a partir de 1.600 enquestes i amb dades del 2013. La xifra és força més alta que la del 2011, quan pensaven que no era segur tan sols un 28,5% dels enquestats. Més de la meitat dels internautes temen que les empreses puguin saber què fan a internet, fins i tot més dels que s'inquieten perquè ho pugui saber el govern.

Si el 2011 un 39,3% dels enquestats pensava que era segur opinar de política a la xarxa, el 2013 només ho creien un 26,8%; la resta, no ho sabien o ho consideraven tan insegur com seguir. Un 45,3% dels ciutadans se senten còmodes opinant de política a la xarxa, un 4% menys que el 2011. I això que les enquestes es van fer abans que sorgís la polèmica sobre la persecució legal d'internautes pels missatges que havien publicat a Twitter. La gran majoria, un 84,4% dels enquestats, pensa que la gent hauria de ser lliure de criticar el govern i un 58,4% opina que la gent ha de poder expressar les seves idees a la xarxa, encara que siguin extremes.

Entre els internautes destaca la preocupació per l'espionatge del govern i de les empreses, que també ha crescut respecte del 2011. Molt probablement les revelacions d'Edward Snowden sobre l'espionatge del govern dels Estats Units amb connivència amb multinacionals d'internet hi tenen molt a veure. De fet, a un 35,3% dels ciutadans els preocupa que el govern pugui saber què fan a internet, un 6,4% més que no el 2011. Però bastants més es preocupen perquè ho puguin saber les empreses, en concret, un 51,3%. El 2011 tan sols s'inquietaven per l'espionatge de les companyies un 45,3% dels enquestats.

Sigui com sigui un 77% dels ciutadans protegeix la seva intimitat a la xarxa d'una manera activa, indica l'informe, encara que un 72,3% assegura que no té res per amagar. Això sí, tan sols un 38,4% té la sensació que pot controlar la seva privacitat a la xarxa.

stats