Descobrir el patrimoni natural damunt d’una bicicleta

El cicloturisme s’ha convertit en un dels reclams preferits dels amants de l’esport que trien la bici com a companya de viatge per descobrir la riquesa paisatgística de Catalunya. A la fita hi contribueixen la xarxa de centres BTT, que sumen més de 300 rutes i més de 6.000 quilòmetres d’itineraris senyalitzats, i la important xarxa de carreteres i camins rurals asfaltats per practicar la modalitat de ciclisme en carretera. Vols conèixer alguna d’aquestes rutes?

3 min
La ruta del Ferro i el Carbó, de les Vies Verdes de Girona

Ruta del Cister

La Ruta del Cister, GR-175, és un sender de gran recorregut que uneix els tres monestirs cistercencs de la zona: el de Santes Creus, el de Vallbona de les Monges i el de Poblet. En total recorre 65 municipis de les comarques de l'Alt Camp, la Conca de Barberà i l'Urgell. Una ruta, cal dir, exigent, ja que el terreny és pedregós i amb forts pendents, amb determinats indrets on caldrà baixar de la bicicleta i que pot fer-se íntegrament o parcialment. Una oportunitat única de descobrir alhora patrimoni, paisatges, gastronomia, artesania, història i tradició. Cal tenir en compte que al tram de Montbrió de la Marca al Pont d’Armentera, concretament del coll de Maldà a Cal Guixó, no hi ha connexió mòbil.

El GR 175 BTT al seu pas per Santes Creus.

El Camí dels Bons Homes

El Camí dels Bons Homes, GR-107, és un itinerari transpirinenc d'aproximadament 200 km que es pot fer a peu, en BTT i a cavall. Va del Santuari de Queralt (Berga) i, passant per Peguera, Gósol, Bagà, Bellver, Porta, Mérens-les-Vals, Orlú, Comú i el castell de Montsegur i Roquefixada, arriba a Foix (Arieja). L’itinerari, que sencer comporta de 10 a 12 dies, rememora l'exili dels càtars occitans, anomenats també bons homes i bones dones, els quals promovien el cristianisme pur i senzill, basat en l'espiritualitat i en contra de l'autoritària, corrupta i ostentosa Església catòlica del segle XIII.

Peguera, primera etapa del Camí dels Bons Homes: Berga-Gósol.

Ruta del Ter

La Ruta del Ter és un itinerari de més de 200 km que ressegueix el curs del riu Ter. El recorregut, a peu o bicicleta, arrenca al refugi d’Ulldeter (Setcases), a 2.236 m d’altitud, i acaba a la Gola del Ter (Torroella de Montgrí-l'Estartit). La ruta, apta per a tots els públics, es divideix en 10 etapes que transcorren principalment entre gran recorregut (GR), petit recorregut (PR), vies verdes, pistes forestals, camins històrics i alguns trams de carreteres asfaltades. Disposa de cobertura GSM a tot arreu excepte a la zona dels embassaments de Sau i Susqueda.

La ruta del riu Ter ens regala imatges fantàstiques.

Vies verdes

Camins accessibles que aprofiten vells traçats ferroviaris abandonats i que avui es poden recórrer a peu o en bicicleta. Onze rutes, trams i senders que discorren per camins naturals de la comarca de Girona, fàcils, segures i agradables, i que val la pena fer en el sentit de les agulles del rellotge per tal que la Tramuntana vagi a favor del ciclista. Qui triï fer la ruta completa, que pot allargar-se 10 dies, passarà per camins agrícoles, com els que poblen la ruta del Voló a Palafrugell; vies verdes, com les que hi ha a les rutes que van de Palafrugell a Olot i d’Arles al Voló, o carreteres amb baixa intensitat de trànsit, com les del tram d’Olot a Arles de Tec.

La Ruta del Carrilet, de les Vies Verdes de Girona, entre Amer i Sant Feliu de Pallerols.
Bici i cultura

Les famílies que vulguin descobrir part del patrimoni cultural del nostre país mentre pedalegen poden optar per la Ruta dels Genis, una ruta d’un dia que passa pels camins que van fer de petits Antoni Gaudí i Joan Miró. Una ruta que també pot fer-se a peu i que surt del mas Groc, passa pel mas de la Calderera i la casa pairal dels Gaudí a Riudoms, Montbrió –on hi ha el Centre d’Interpretació Miró– i arriba fins a l’ermita de la Roca de Mont-roig, recorregut farcit de diverses obres del pintor. També poden recórrer la Ruta Cicloturística de l’Oli, que mostra com i on es conreen les oliveres de les quals sortirà un dels olis d’oliva arbequina més apreciats del món. Una ruta, al seu torn, que al llarg de 49 km recorre set viles productores d’oli com són Reus, Riudoms, Montbrió del Camp, Cambrils, Vilanova d’Escornalbou i Vinyols i els Arcs, en les quals també es poden visitar espais relacionats amb l’oli com cooperatives, molins, museus i centres d’interpretació.

Cicloturisme als aiguamolls de l'Empordà.
Serveis i allotjaments a l’abast dels ciclistes

Catalunya està totalment preparada per acollir cicloturistes, tal com evidencia el gran nombre d’infraestructures i serveis com allotjaments que compten amb espais segurs on desar les bicicletes, servei de rentat o eines per a reparacions: empreses de lloguer de bicicletes, centres BTT, etc. Destaquem el Bus Bike de l’empresa TGTravel DX, un servei de bus proveït de remolc amb capacitat per transportar bicicletes de qualsevol model, amb el qual l’empresa trasllada els ciclistes i clubs ciclistes al seu lloc de destí en un bus de gamma superior. L’empresa també posa al seu abast serveis de càtering i de reserva d’allotjament perquè la pedalada esdevingui una experiència única. Un cop acabada la sortida, l’autobús recollirà els ciclistes perquè puguin tornar a casa sense haver de conduir. Una forma de gaudir del ciclisme no només segura i còmoda, sinó també sostenible.

Dos dels hotels que darrerament han consolidat la seva oferta destinada al públic ciclista són l’Hotel Blaumar i Magnolia Hotel, tots dos del Grup Blaumar. Entre els serveis que posa al seu abast destaquen el Welcome Pack, amb un bidó, una barreta energètica, un gel energètic i una motxilla; un esmorzar dejorn, menús esportius personalitzats, zona de taller i rentat per a les bicicletes, vestuaris i dutxes per a després del check-out, sortida matinera per aprofitar al màxim el dia i informació de rutes i ports. El primer, a més, és l’establiment oficial de la marxa cicloturista Mussara-Reus, que té lloc avui mateix. 

El servei de suport i trasllat Bus Bike és tota una ajuda per als cicloturistes.
11 consells per a la pràctica del cicloturisme
  • 1 Valorar si tenim la preparació física apropiada a la ruta escollida, ser conscient de les pròpies limitacions i actuar amb seny.
  • 2 Abans de sortir, cal revisar l’estat de la bicicleta. Comprovar els llums i reflectants, frens, cobertes, canvis i cadena, greixar les parts mòbils, completar les eines i recanvis necessaris.
  • 3 És molt convenient disposar de portapaquets posterior amb alforges laterals.
  • 4 Portar equipament complementari adequat (guants de bici, casc, GPS...).
  • 5 Les característiques de les rutes fan imprescindible l’ús de mapes topogràfics. Els d’escala 1:50.000 són els més adequats.
  • 6 Tenir la informació corresponent i suficient de la zona, possibilitat d’allotjament durant la ruta, telèfon d’emergència, etc.
  • 7 Consultar la previsió meteorològica.
  • 8 Deixar a algun familiar o amic el recorregut previst.
  • 9 A l’estiu és convenient disposar d’una segona ampolla d’aigua i reposar-la.
  • 10 Respectar la prioritat dels vianants i les normes de circulació.
  • 11 Respectar el medi ambient i l’entorn natural.
  • Font ‘Catalunya és cicloturisme’, publicació editada per Catalunya Turisme
stats