Especials 28/09/2021

Les urgències, pilar de la transformació de l’HM Nou Delfos

Els pacients que requereixin assistència mèdica trobaran un nou espai, contigu a la unitat coronària i l’UCI, dotat de circuits específics per ser atesos en funció de la gravetat de la seva malaltia

2 min
Imatge d’un box d’urgències de l’HM Nou Delfos

Ja fa quasi quatre mesos que HM Nou Delfos funciona a ple rendiment. Després d’una renovació per valor de més de 30 milions d’euros, al juny obria les portes un nou complex hospitalari que significava un punt i a part en la història del grup, alhora que la culminació del nou model assistencial que HM Hospitales buscava implementar a Barcelona. La transformació es basava sobretot en tres elements: la renovació d’espais, la dotació de tecnologia d’avantguarda i l’adhesió de sanitaris altament especialitzats.

El resultat, en paraules del president d’HM Hospitales, Juan Abarca, “és un hospital modern, funcional, d’alta complexitat i a l’avantguarda tecnològica, plenament integrat a la xarxa de la què HM disposa arreu de l’estat espanyol”. L’excel·lència del nou hospital, però, no se centra només en la seva atenció assistencial, sinó que “també es fa palesa al projecte docent i investigador que lidera”, prossegueix el director territorial d’HM Hospitales a Catalunya, Joan Sala.

Màxima capacitat de resposta 

En un primer moment, la irrupció del covid-19 en plena remodelació va ser un daltabaix. La renovació de les urgències i la unitat de cures intensives (UCI) ja estava en marxa, cosa que va obligar a modificar el disseny inicial per tal de donar lloc a unes instal·lacions adients per atendre el pacient de forma segura, ràpida, còmoda i integral, fos quina fos la patologia que patís. Així, el primer que el pacient observa a l’arribar a urgències són uns circuits específics que permeten atendre les persones en funció de la seva gravetat i malaltia, tot fent èmfasi en les de tipus cardíac, neurològic i oncològic. 

En conjunt, l’espai compta amb 12 boxs més amplis i amb llum natural, un de triatge, un per a l’atenció d’aturades cardiorespiratòries i un de traumatologia, dos més de visita ràpida i una àrea d’observació amb set butaques habilitades amb presa d’oxigen per als pacients que no necessiten ser allitats. Situades al costat de l’UCI i la unitat coronària, les noves urgències permeten accelerar el protocol d’atenció, diagnòstic i tractament de qualsevol patologia aguda. La supressió de barreres arquitectòniques permet al seu torn la sectorització de l’atenció quan calgui. 

Comoditat i seguretat

Sala destaca que la remodelació de les urgències s’ha fet “amb la fita de procurar una actualització tecnològica, professional i de sistemes de gestió per oferir la màxima seguretat, sempre pensant en l’excel·lència assistencial i en la millora de l’experiència del pacient”. Per això, afirma, “al contrari dels clàssics serveis d’urgències, s’han habilitat diverses àrees d’espera interiors perquè el pacient i la seva família puguin ser atesos de forma àgil i directa, sense haver-los de desplaçar a la sala d’espera general”.

La zona d’urgències disposa també de circuits de seguretat en cas de covid-19, malaltia que també es combat als boxs individuals que hi ha a l’UCI i dotats de pressió negativa, la qual cosa redueix el risc de transmissió aèria de patògens com els que també causen la grip o la tuberculosi. 

Imatge de l'edifici de l'HM Nou Delfos, amb l'entrada d'Urgències
Tecnologia d'avantguarda

Les noves urgències d’HM Nou Delfos no només destaquen en termes d’organització, seguretat i assistència, sinó també tecnològics, ja que disposen de cobertura permanent de servei de diagnòstic radiològic i per la imatge que inclou ecografia polivalent, TAC, ressonància, medicina nuclear i PET-TAC, a més d’unitat de radiologia intervencionista i sala d’hemodinàmica amb equipament d’última generació per a les tres àrees clau del servei: cardiologia intervencionista, neurovascular i radiologia intervencionista vascular perifèrica. 

stats