Contingut patrocinat

Una xarxa d’oficines bancàries mòbils circularà per tots els municipis de Catalunya que no tenen entitat financera

La Generalitat adjudica el servei, que estarà en marxa en un termini màxim de nou mesos, a CaixaBank i Caixa Enginyers

Redacció
3 min
La consellera Natàlia Mas durant la presentació de les oficines bancàries mòbils amb representants de les entitats que gestionaran el servei

No tenir caixer o oficina bancària al poble és un problema per a milers de veïns, que es veuen obligats a desplaçar-se fins al municipi més pròxim que tingui aquest servei, per fer gestions tan habituals com retirar o ingressar diners. Per posar fi a aquest greuge, la Generalitat de Catalunya ha creat una xarxa d’oficines bancàries mòbils que oferiran atenció financera personalitzada als 503 municipis de Catalunya que no disposen de cap caixer. Les entitats encarregades del servei seran CaixaBank i Caixa Enginyers.

Entitat que prestarà el servei

CaixaBank

Caixa d’Enginyers i CaixaBank

CaixaBank

Caixa d’Enginyers i CaixaBank

CaixaBank

Caixa d’Enginyers i CaixaBank

Les primeres oficines mòbils començaran a funcionar al setembre i es pretén cobrir el 100% de la població del país en un termini màxim de nou mesos. Actualment, el 54% dels municipis de Catalunya no tenen sucursal bancària. Això comporta que més de 300.000 catalans i catalanes tinguin risc d’exclusió financera, és a dir, no tenen accés a serveis financers al seu poble o ciutat. Per a la consellera d’Economia i Hisenda, Natàlia Mas Guix, el projecte permetrà garantir la inclusió financera a tot arreu i “posarà fi a una situació que considerem injusta” perquè “cap ciutadà se senti exclòs per lloc de residència, edat, competències digitals o recursos econòmics”. 

Quan estarà en marxa?

Es preveu que la banca mòbil estigui en funcionament en un termini màxim de nou mesos. CaixaBank operarà a 503 municipis, distribuïts en 41 comarques, mentre que Caixa Enginyers ho farà en 313, de 24 comarques. El servei el prestaran les dues entitats que, de manera alterna, aniran cada quinze dies als municipis on operin les dues, i un cop al mes als pobles on només doni servei una entitat.

La Generalitat ha adjudicat el contracte per dos anys, prorrogables dos més, i per un import de 990.920 euros anuals. El cost del servei serà compartit per la Generalitat i les entitats.

Quins serveis oferiran?

Les oficines bancàries mòbils permetran als clients de qualsevol entitat realitzar tots els serveis propis d’una oficina bancària: retirar i ingressar diners en efectiu, domiciliar el pagament dels rebuts i els tributs als comptes bancaris; consultar moviments i saldo i obtenir extractes de comptes bancaris, entre altres. A més, també prestaran una atenció personalitzada en la gestió tant dels comptes com d’altres productes bancaris i financers d’actiu, passiu i d’intermediació.

Cada entitat haurà de fer una proposta de ruta que garanteixi la visita de l’oficina bancària mòbil un dia al mes a cada municipi. En el cas dels pobles de fins a 250 habitants, s’hi hauran d’estar un mínim de 30 minuts i, als de més de 250 habitants, no podran baixar de l’hora. 

Pel que fa als horaris d’atenció, seran de dilluns a divendres de 8.00 a 17.00 hores, amb una hora de pausa per dinar, tret del divendres, quan el servei finalitzarà a les 15.00 hores. En el període que va del 23 de maig al 30 de setembre, el servei serà de 8 a 15.00 hores de dilluns a divendres.

Desaparició d’oficines bancàries

Des del 2008 a Catalunya han desaparegut gairebé tres de cada quatre oficines bancàries, un total de 5.961. Segons dades del Banc d’Espanya, fa catorze anys hi havia 8.155 oficines i el 2022 la xifra havia baixat fins a 2.194. Es tracta d’una tendència generalitzada a tot Europa que, en el cas de Catalunya, ha estat més intensa. Mentre que el nombre d’oficines ha caigut un 41% a la Unió Europea i un 58% a l’Estat, a Catalunya el descens ha estat d’un 73%. 

Davant aquesta situació, la consellera Natàlia Mas destaca que la iniciativa de portar oficines bancàries mòbils a tots els municipis és una aposta clara pel reequilibri territorial, un dels eixos prioritaris del Govern. La titular d’Economia i Hisenda considera que el repte com a Govern i com a país és garantir que qualsevol ciutadà o ciutadana pugui viure una vida digna arreu. 

Paper actiu dels ajuntaments

Els ajuntaments tindran un paper actiu en la implementació del servei d’oficina bancària mòbil. Seran els encarregats de determinar l'emplaçament, garantir un punt de presa de corrent, fer difusió del servei, recollir les incidències que es produeixin i traslladar-les als responsables i elaborar un informe anual amb la valoració de la qualitat del servei.

stats