Ametller Origen
Especials 28/09/2022

Zero malbaratament, estalvi sostenible

Reduir el malbaratament alimentari és clau per lluitar contra el canvi climàtic, ja que quan es llença un producte s’estan malgastant tots els recursos necessaris en el procés de producció

Redacció
2 min
Ametller està al cent per cent compromesa amb el zero per cent de malbaratament alimentari

Sabies que un terç dels aliments que es produeixen al món s’acaben malbaratant? I que aquest malbaratament i les pèrdues en recursos que implica són responsables del 8% de les emissions de CO2 a escala global? O bé que al món es calcula que hi ha 830 milions de persones que pateixen fam crònica? És a dir, una de cada vuit persones al món no té accés als aliments suficients per mantenir una vida activa. I que a Europa tenim dues vegades més menjar del que necessitem?

Les dades sobre malbaratament alimentari són alarmants i ens trobem davant d’una emergència a la qual cal fer front. I és que quan es malbarata un aliment, no només es perd el producte en si, sinó que s’estan malbaratant tots els recursos que s’han utilitzat per produir-lo. Quan un aliment es malbarata, es converteix en residu tots els elements que s’han fet servir en la seva producció: l’aigua, el sòl i l’energia.  

El malbaratament alimentari en xifres

L’estat espanyol és el país de la Unió Europea on més menjar es llença, concretament 7,8 milions de tones a l’any, el que suposa una mitjana de 176 kg per persona. En el cas de Catalunya, la xifra se situa en 262.000 tones, és a dir, una mitjana de 35 kg per persona. Les llars és on es llença més menjar, seguides de la indústria alimentària, la restauració i els comerços.

Les fruites i les verdures fresques (333 milions de kg de fruita fresca i 141 milions de kg de verdures), seguit dels cereals (8,9 M de kg), els làctics (90 M de L de llet i derivats làctics), la carn i el peix són els aliments que més es malbaraten a les llars. 

Malbaratar un producte és sinònim de malgastar tots els recursos que s’han utilitzat per produir-lo com ara l’aigua, el sòl o l’energia, i les xifres així ho demostren. Anualment, s’utilitzen 250 km3 d’aigua, s’emeten 3.300 M de tones de CO2 i s’usa un 28% de la superfície agrícola per produir aliments que, finalment, s’acaben malbaratant.

Quina és la teva implicació en la lluita contra el malbaratament d’aliments?

Avalua’t, aprèn, canvia!

Aquest test et dirà com de compromès estàs en la lluita contra el malbaratament alimentari, la primera solució contra el canvi climàtic!

Ametller Origen, compromesos amb el 0% malbaratament alimentari

Amb l’objectiu de ser neutres en emissions de CO2 l’any 2027, el grup du a terme diferents iniciatives per evitar el malbaratament alimentari al llarg de tota la seva cadena de valor, és a dir, des del camp a les botigues, amb el propòsit de minimitzar els residus i les emissions de CO2 generades. 

• Llavor 8: Donem excedents de fruita i verdura de collita pròpia a la Fundació Espigoladors 

• Llavor 85: Donem productes excedentaris que elaborem al nostre obrador o no aptes per a la seva venda a entitats socials. El 2021, hem donat 95.054 kg de producte, per valor de 161.350 €, i una reducció estimada de 238 tones de CO2.

• Implementem diferents procediments per aconseguir ser tan eficients com sigui possible en les necessitats de producte a botiga i d’aquesta manera ens assegurem disposar només de les quantitats de producte necessàries 

• Llavor 39: Salvem packs d’aliments amb data de caducitat pròxima amb l’app Too Good To Go. Des de l’any 2020, hem salvat 450.000 packs i evitat l’emissió d'1.125.000 kg de CO2.

• Llavors 57, 62, 66 i 67, 82: Donem aliments frescos i refrigerats amb data de caducitat pròxima a diferents entitats socials del tercer sector com Càritas, Creu Roja, Cuina Altem o Banc d’Aliments. L’any 2021 es van donar productes per un valor de 896.466,38 €, el que suposa un estalvi de 747.055 kg de CO2 equivalent. 

• Llavor 79: Oferim als nostres clients la possibilitat de comprar productes amb data de caducitat curta per evitar el malbaratament i reduir residus i la petjada mediambiental de la nostra activitat. L’any 2021 es van vendre 706.578 productes amb un 25% de descompte, la qual cosa ha suposat l’estalvi d'1.713.184 kg de CO2 equivalent. 

stats