CICLISME
Esports 03/05/2013

Wiggins, Nibali i Hesjedal, els tres noms més destacats a la sortida del Giro d'Itàlia

P { margin-bottom: 0.21c La primera gran volta ciclista de la temporada, que es podrà seguir en directe per Esport3, tindrà a la sortida una gran participació encapçalada del vencedor del darrer Tour de França

Albert Rabadan
3 min

BarcelonaAquest cap de setmana començarà Giro d'Itàlia, la primera gran volta ciclista de la temporada que es presenta la tarda d'aquest divendres amb una participació excepcional en què hi destaquen el defensor del títol (Ryder Hesjedal) i el vencedor del Tour (Bradley Wiggins). Es disputarà del 4 al 26 de maig, donant un total de 21 etapes i dos dies de descans. La cursa es podrà seguir en directe per televisió pel canal Esport3.

Com és habitual, gran part de la duresa del recorregut a nivell muntanyós se centrarà a les dues setmanes finals, amb fins a set arribades en altura (altipla de Montasio, Vajont, Bardonecchia, Galibier, cronoescalada a Polsa, Val Martello i Tre Cime di Lavaredo). Fins el primer dia de descans, les contrarellotges tindran el protagonisme: diumenge dia 5 es disputa la modalitat per equips, i el dissabte següent la exigent individual amb 55 km de recorregut.

No hi haurà cap català a la sortida, ja que el Purito Rodríguez (Katiuixa), segon l'any passat, ha centrat la seva temporada en el Tour de França. Amb la baixa d'última hora del guanyador de l'any 2010, Ivan Basso (Cannondale) per l'aparició d'un quist al perineu, la llista de favorits queda reduïda:

Els favorits:

Ryder Hesjedal (Garmin-Sharp)

El canadenc, tot i no voler posicionar-se favorit per l'alt nivell de participació, diu que se sent “millor que l'any passat”. La regularitat i la força del seu equip (Danielson, Stetina, Vande Velde són grans escaladors) són les millor armes d'un ciclista que ha deixat grans sensacions enguany treballant en favor del seu company Dan Martin a les seves victòries a la Volta a Catalunya i la Lieja-Bastogne-Lieja.

Bradley Wiggins (Sky)

El guanyador de l'últim Tour de França arriba buscant un “nou repte”, a l'espera de veure quin serà el seu paper a la cursa francesa compartint equip amb Chris Froome. El britànic, de nou amb un equip capaç de marcar el ritme de la cursa, podrà començar amb avantatge els grans ports després d'una crono llarga (55 km a Saltara) que l'afavoreix i molt. En la seva preparació s'ha obligat a disputar curses en què no hi hagués crono individual per centrar-se en les seves habilitats a la muntanya (5è a la Volta i al Giro del Trentino).

Vincenzo Nibali (Astana)

El combatiu sicilià torna a la gran volta italiana després de ser l'únic capaç de plantar cara a l'equip Sky al passat Giro d'Itàlia (3r al podi final de París). Nibali arriba amb una gran confiança després de dues victòries importantíssimes aquesta temporada a les classificacions general de la Tirrena-Adriàtica (l'únic capaç de batre Chris Froome en tot l'any) i del Giro del Trentino, on va demostrar el potencial escalador d'ell i el seu nou equip.

Michele Scarponi (Lampre-Merida)

L'escalador italià és un dels quatre vencedors oficials presents a la sortida (juntament amb Hesjedal i els veterans Garzelli i Di Luca de l'equip continental Vini Fantini), almenys després de la desqualificació de Contador l'any 2011. Scarponi també ha estat sancionat per dopatge per implicació a l'Operació Port i enguany va estar uns mesos apartat per relacions amb el metge prohibit Michele Ferrari. En el seu retorn ha mantingut uns grans resultats, com ara el podi a la Volta a Catalunya.

Cadel Evans (BMC)

El ja veterà australià (36 anys) no tenia previst la cita italiana en el seu camí cap al Tour de França però les males sensacions en l'inici de temporada l'han obligat a canviar de plans. L'excampió mundia es troba en una de les sevs últimes oportunitats, i més després que el seu jove company Tejay Van Garderen passés per davant seu a la passada edició del Tour, en què defenia el títol.

Robert Gesink (Blanco)

El neerlandès debuta al Giro d'Itàlia als 26 anys després d'una preparació específica amb el “nucli dur” del seu equip (Steven Kruijswijk o el prometedor Wilco Kelderman s'han concentrat amb ell tres setmanes al Teide) que l'acompanyarà en un nou repte que hauria de ser clau per ell. Gesink, un dels escaladors amb més projecció des de fa anys, ha tingut en les últimes temporades problemes amb les caigudes i una certa fragilitat davant les grans voltes.

stats