24/07/2015

Control absolut

5 min
Gerard Piqué durant un entrenament del Barça a la gira pels Estats Units.

BarcelonaEl concepte clau s’anomena gaming. Que els jugadors del Barça s’ho prenguin com un joc. Que interioritzin tots els missatges i dades que els facilita el club sobre el seu rendiment com un joc per motivar-los encara més a superar-se, a ells mateixos i també als companys. Dit d’una altra manera: incentivar la competitivitat. El Barça intenta que les millores tecnològiques d’aquests últims mesos en l’àrea mèdica tinguin un efecte doble sobre els jugadors: promoure un millor rendiment i rebaixar els riscos de lesió.

La gran novetat per a aquesta nova temporada és el llançament d’una nova aplicació de mòbils, FCBMe, destinada a tots els esportistes del club. Es tracta d’una aplicació -actualment en fase de producció i prova- que permetrà agrupar totes les necessitats dels esportistes, i gràcies a la qual els serveis mèdics tindran una gran oportunitat per millorar el rendiment dels futbolistes. FCBMe, que s’espera que a la tardor estigui completament operativa, serà una manera fàcil d’interaccionar amb el club. Donarà, per exemple, solucions pràctiques als esportistes del planter (demanar taxis, resoldre gestions, tenir un calendari personalitzat...), i alhora farà de comandament a distància amb La Masia i els serveis que ofereix com a edifici smart. Però el gran salt serà en el terreny mèdic. A través de la nova aplicació, a més de disposar de les seves dades de rendiment, els futbolistes sabran què hauran de menjar i beure cada dia.

Els especialistes analitzen de manera individualitzada com sua i quina pèrdua de sodi té cada futbolista, les càrregues d’esforç realitzades durant els últims entrenaments i les previstes per a la sessió de l’endemà, i quines condicions climàtiques es trobarà l’esportista en la jornada següent. Amb aquests elements, el Barça preveu què necessita cada jugador, tant pel que fa a la hidratació com pel que fa a la nutrició, i en farà una pauta a cada futbolista a través del mòbil.

Tot està controlat per minimitzar els riscos de lesions. El control de la nutrició -objectiu principal de Pep Guardiola quan va aterrar al Barça-és ara mateix un eix bàsic, però la solució als excessos d’alguns esportistes ja no passa únicament per fer-los menjar plegats a la Ciutat Esportiva. Al revés, ja no és obligatori dinar junts sempre a Sant Joan Despí. Com que el control dietètic és absolut, ara es poden saltar més sovint els àpats conjunts.

Un terç de les 50 lesions que es fa de mitjana un equip de futbol d’elit són musculars. Aquests problemes físics es poden combatre a través d’una hidratació, una dieta i un descans correctes, a més d’immersions en aigua freda. Els documents de treball dels serveis mèdics expliquen que un jugador de 70 quilograms gasta 3.150 calories diàries, i entre 1.300 i 1.500 per partit. El Barça, amb tots els elements analitzats, els regula com recuperar com més aviat millor aquestes pèrdues per rebaixar la fatiga i permetre que estiguin en condicions al cap de 72 hores.

Ampolles intel·ligents

L’aplicació FCBMe no és l’única gran novetat d’aquest curs. El Barça ha implementat conjuntament amb Gatorade un sistema per tenir un control mil·limètric de la hidratació dels futbolistes durant els entrenaments. A través d’un dispositiu Bluetooth col·locat al broquet de l’ampolla de cada jugador -cadascun té la seva-, el Barça sap el que beuen tots. No només això, sinó que es té un control exhaustiu de les quantitats de líquid, però també de la composició específica de les begudes que pren cada futbolista, que pot triar gustos i textures. Es tracta d’un sistema que Gatorade va perfeccionar l’any 2014, després de treballar colze a colze amb la selecció brasilera des del 2012, i que ara també incorpora el Barça.

Nova organització

FCBMe, la novetat dissenyada per Gatorade i la nova màquina de ressonància magnètica de Toshiba -que el Barça inaugurarà aquest curs- són algunes de les millores d’uns serveis mèdics que tenen un pressupost al voltant dels 5-6 milions d’euros, un 1% del total de l’entitat. El Barça, sota la coordinació de Ramon Canal, disposa de 20 metges i també té una cinquantena de fisioterapeutes (en una temporada es van fer més de 57.000 sessions de fisioteràpia). És una estructura de club que aquest curs es reorganitza, ja que passarà a anomenar-se departament de ciències de l’esport, un gran paraigua per englobar tres àrees que interactuen i treballen en paral·lel: els serveis mèdics, l’àrea de rendiment i preparació física, i la tecnològica.

Aquesta reestructuració neix per dos grans motius. En primer lloc, per la necessitat de metges i preparadors físics de treballar conjuntament, sense jerarquies, un fet que s’ha consolidat al primer equip des de l’arribada de Luis Enrique -que ha promogut una sinergia absoluta entre el doctor Daniel Medina i el preparador Edu Pons, responsables del control de GPS-. I en segon lloc, però no menys important, per la necessitat d’analitzar i traspassar les dades que ofereixen els nous avenços tecnològics. Aquí entra en escena l’àrea tecnològica, l’encarregada d’emmagatzemar i filtrar els centenars de milers d’ inputs que es registren en cada entrenament i que requereixen un sedàs perquè el cos tècnic no vagi desbordat. “Al cap de 10 minuts d’un entrenament ja tenim dades útils. Les rotacions no són per atzar, hi ha dades quantitatives”, explicava fa uns dies el directiu Jordi Monés per dimensionar el que representa la tecnologia GPS, un minúscul xip que els jugadors porten a l’esquena amb una armilla durant els entrenaments que permet monitoritzar-ne el rendiment a l’instant. S’obtenen més de 200 variables de 130 esportistes, i l’anàlisi que en fan els especialistes permet evitar sobrecàrregues i, per tant, rebaixar el risc de lesió. Ara mateix la FIFA i la RFEF han aprovat que el xip es pugui fer servir en els partits, tot i que la LFP encara no ho valida i ha comunicat a l’ARA que està en fase d’estudi.

L’ús del GPS s’ha convertit en un hàbit per als jugadors, que ja se’l posen sense pensar-hi. Passa el mateix amb el control de pes diari: arriben, es pesen i queda registrat automàticament. Així s’amplia de mica en mica una gran base de dades amb múltiples sorpreses: en l’entrenament previ contra l’Eibar, per exemple, dos jugadors van tenir pics de velocitat superiors a 30 km/h. Usain Bolt fa els 100 metres a una mitjana de 37,5. Números i més números que, si se saben interpretar, poden ajudar l’equip a rendir al més alt nivell.

Nova màquina de ressonància magnètica

Aquesta temporada els serveis mèdics del Barça tindran una nova eina de treball, pionera en el futbol modern: una màquina de ressonància magnètiqua de tercera generació. L’empresa Toshiba és l’encarregada de posar en marxa aquest nou equipament, que ja és a la Ciutat Esportiva, tot i que no està previst que entri en ple funcionament fins a principis del 2016.

Els tècnics de Toshiba, en col·laboració amb els del Barça, estan calibrant i posant a punt una màquina que “molts hospitals no tenen”, segons va explicar fa uns dies, durant la campanya electoral, el directiu responsable dels serveis mèdics, Jordi Monés. D’aquesta manera, el club blaugrana disposarà d’una nova eina, anomenada 3-Tesla. Això evitarà que els jugadors hagin d’anar a altres centres mèdics, externs, com succeïa fins ara, i suposarà un salt qualitatiu molt important.

stats