FIFA
Esports 02/06/2015

Blatter, el fill d'una família pobra que va convertir la FIFA en un fosc imperi

Va arribar a la FIFA el 1975 i ha vist caure de mica en mica tots els seus aliats

Toni Padilla
2 min
El president de la FIFA, Joseph Blatter, durant una roda de premsa a Zuric.

Barcelona“Si arriba viu al dia de Sant Josep, serà fort”, va dir una mare quan va tenir el seu fill en braços. I quan va arribar al 19 de març, va batejar el nen amb el nom de Josep. O així ho explica aquell nen, Joseph Blatter (Visp, 10 de març del 1936), el president de la FIFA que ha anunciat la seva rendició. Nascut en una família pobra d’una zona rural, el suís ha liderat la FIFA i l'ha convertit en un gran negoci durant dècades. Quan el 1975 Blatter va tenir la primera nòmina de treballador de la Federació que controla el futbol mundial eren 25 treballadors. Ara a la seu central de Zuric hi ha més de 400 treballadors. La seu, luxosa, és a la FIFA-Strasse, el carrer de la FIFA.

La FIFA viu una època fosca, amb dos casos judicials oberts. Blatter va tancar el 65è congrés de la darrera setmana entre rialles: “El futbol és molt important. Ara, encara ho és més gaudir la vida”. Amb 79 anys va derrotar el príncep de Jordània Ali bin al-Hussein per 133 vots a 73, amb el suport de la majoria de federacions asiàtiques, africanes i americanes. Ara afirma que no té prou suport i plega.

Diplomat en comerç i economia política, el 1964 va ser nomenat secretari general de la Federació Suïssa d'Hoquei Gel i el 1970 va entrar a la direcció del Neuchâtel Xamax FC. Va participar en l'organització dels Jocs Olímpics de 1972 i 1976. Blatter tenia feina a l’empresa de rellotges Longines quan va conèixer Horsts Dassler, fill del fundador d’Adidas, que tenia una empresa de producció televisiva, ISL. Gràcies a Dassler, Blatter va entrar a la FIFA. I amb Blatter, ISL va continuar mantenint els privilegis que tenia sota la presidència del brasiler João Havelange. “Blatter, estrictament, no és un corrupte. No agafa mai diners. Però tolera que els altres ho facin”, diu el periodista Jean-François Tanda. El 1981 va ser nomenat secretari general de la FIFA sota la presidència d'Havelange.

Blatter es va servir de Jack Warner, de Trinitat i Tobago, i de Mohammed bin Hammam, del Qatar, per assegurar-se els vots quan va guanyar les eleccions el 1998. Anys després, Bin Hammam va voler ser president de la FIFA i Blatter va veure com el qatarià era acusat de corrupció i expulsat. Warner, per la seva banda, ha sigut detingut aquesta setmana. “Blatter compra vots amb intel·ligència, destinant diners de projectes formatius en federacions de països petits”, diu Tanda, que admet que el suís “persegueix per corrupció persones que abans eren dels seus”.

“Ja li va bé que en les eleccions de seus dels Mundials no guanyi la seva proposta”, afegeix l’alemany Thomas Kistner, autor del llibre 'FIFA Mafia'. Blatter no volia el Mundial a Qatar, a diferència de Platini, que va passar de demanar el vot per als Estats Units a donar suport a Qatar després d’una reunió amb el xeic d’aquest emirat. El 2006 Blatter volia portar el Mundial a Sud-àfrica, però va guanyar Alemanya “quan algú de manera sospitosa va marxar de la sala per no votar”, segons va denunciar el president, que, finalment, amb tants casos de corrupció al voltant, ha plegat.

stats