BARÇA

La FIFA no vol el Girona-Barça a Miami i Tebas presentarà un recurs al TAS

La UEFA s'oposa a les noves competicions que vol crear la FIFA

El congrés de la FIFA de Kigali (Ruanda) ha deixat moltes preguntes per respondre i també moltes respostes. Per exemple, el president de la FIFA, Gianni Infantino, ha deixat clara la seva oposició que el Girona-Barça es jugui a Miami: "El consell de la FIFA ha tractat el tema, i remarquem que els partits oficials s'han de disputar al propi país", ha dit.

Però Javier Tebas, president de la LaLiga, no defalleix i portarà al TAS ( Tribunal d'Arbitratge de l'Esport ) el dret de jugar el partit a Miami. Un cop tinguin la notificació oficial de la FIFA amb la negativa expressada per Infantino, la Lliga enviarà el recurs al TAS .

Guerra UEFA-FIFA pel futur de les competicions internacionals

El congrés ha estat marcat per la guerra entre la UEFA europea i la FIFA sobre com cal organitzar les futures competicions. La FIFA vol fer una nova versió del Mundial de Clubs i una Lliga de Nacions global, però la UEFA s'ha oposat als canvis i ha amenaçat d'abandonar la reunió si es portava a votació la proposta d'Infantino.

La posició en contra dels representants de la UEFA ha fet que s'aposti per crear un grup de treball per estudiar la possible posada en marxa de les dues competicions abans d'adoptar una decisió que la FIFA tenia intenció d'adoptar avui.

El futur de les competicions, amb la Copa Mundial de Clubs de la FIFA, la Lliga de Nacions i l'estratègia comercial, era un dels punts de l'ordre del dia de l'agenda del consell, òrgan format per 37 membres elegits per les federacions que va substituir l'anterior comitè executiu, de supervisió i estratègic.

La UEFA i el seu president, l'eslovè Aleksander Ceferin, han qüestionat la creació d'aquests nous projectes de la FIFA des que el seu president, el suís Gianni Infantino, va avisar que els volia tirar endavant gràcies als diners d'uns fons d'inversió per crear noves competicions com la Lliga Global de Nacions per valor d'uns 25.000 milions de dòlars. En cap moment Infantino ha dit que pagaria aquests diners, fet que Ceferin utilitza per oposar-s'hi perquè "cal donar una imatge de transparència".

La manca de diàleg prèvia amb federacions, clubs i lligues és un dels principals retrets que la UEFA fa a la FIFA. L'organització europea té tres vicepresidents al consell de la FIFA: Aleksander Ceferin, l'anglès David Gill i l'hongarès Sandor Csanyi, i sis membres.

La FIFA prepara un format renovat del Mundial de Clubs per al 2021 que tindria 24 equips participants (12 dels quals europeus) i es disputaria cada quatre anys en divuit dies, cosa que suposaria una reducció dels partits i dates reservades en el calendari internacional en el conjunt d'aquests quatre anys. Aquest model reemplaçaria el Mundial de Clubs actual, que se celebra anualment, i a la Copa Confederacions de seleccions.

La FIFA també estudia una futura Lliga de Nacions global, un torneig pel qual tenen un "gran interès" els aficionats i que seria semblant al de la Concacaf, que des d'aquesta temporada es disputa a la UEFA.

La UEFA, en canvi, vol defensar un ordre similar a l'actual per protegir la Lliga de Campions, i també la Lliga de Nacions europea en el seu format actual.