ALPINISME

Kilian Jornet inicia l'atac a l'Everest

El català intentarà establir una nova marca d'ascens i descens del cim més alt del món

L'atleta de curses de muntanya Kilian Jornet ha iniciat aquest dissabte l'ascens a l' Everest (8.848 m), amb el qual intentarà establir una nova marca d'ascens i descens de la muntanya més alta del món sense utilitzar oxigen artificial.

L'esportista català ha començat aquest dissabte a les 22.00, hora local, el repte des del camp base de la cara nord del sostre del món, situat a l'antic monestir de Rongbuk (5.100 m), segons ha informat en un comunicat.

Des d'aquest punt, Jornet es dirigirà primer fins al camp base avançat, situat a 6.500 m, per fer l'atac definitiu fins al cim pel vessant nord de l'Everest, el més desconegut, ja que la majoria d'expedicions comercials ho fan pel vessant sud.

El gel acumulat al corredor Norton, per on tenia previst pujar d'entrada, ha provocat que finalment hagi escollit provar l'ascens per la ruta més habitual. Per aconseguir completar aquest repte, Jornet no compta amb oxigen artificial ni cordes fixes i utilitzarà el material més lleuger possible seguint, així, un estil minimalista.

"Em trobo bé físicament i a pel que fa a l'aclimatació em sembla que hem fet una bona feina. Espero que la meteorologia ens acompanyi i puguem completar aquest repte que també tancaria el projecte 'Summits of my life'", ha explicat abans de començar l'ascensió. Jornet té com a objectiu coronar la muntanya més alta del món i culminar el seu projecte personal 'Summits of my life' [Cims de la meva vida] que li ha permès viatjar per tot el món intentant establir rècords d'ascens en algunes de les muntanyes més icòniques del planeta.

Va començar a la serralada del Mont Blanc el 2012 i des d'aleshores ha escalat muntanyes a Europa (Mont Blanc i Cervin), a l'Amèrica del Nord (Denali) i a l'Amèrica del Sud (Aconcagua). Serà la segona vegada que intenti l'ascens a l' Everest, ja que l'expedició es va haver de posposar el setembre del 2016 a causa de les males condicions meteorològiques.

Aquest any l'equip tenia previst viatjar a l' Himàlaia en la temporada de tardor, però en no poder obtenir els permisos, es va decidir avançar l'expedició per fer-la a la primavera.