Amb Messi, torna la rialla al Barça (4-0)

Rafinha marca dos gols en un triomf plàcid contra el Deportivo

i
Toni Padilla
Neymar, Rafinha, Arda i Suárez, celebrant el primer gol del Barça

BarcelonaBarcelona ha viscut una tarda plàcida, amb bon temps, d'aquells dies que conviden a sortir de casa per passar-ho bé. I el Barça no ha fallat, derrotant amb molta facilitat el Deportivo a l'estadi en un dia en què gairebé tot ha semblat sorprenentment fàcil. Un d'aquells dies en què la moneda sempre surt de cara. I en què els aficionats, després de poder prendre el sol un dia d'octubre, amb una bona entrada a la graderia, han pogut tornar als carrers per acabar el dissabte tal com Déu mana. Un d'aquells dies en què els turistes expliquen que Barcelona és un lloc ideal per viure-hi. I els socis, esquivant els turistes, se'n van satisfets, però amagant-ho una mica. Donant per fet que el que han vist a la gespa, de fet, és el que toca. Els jugadors s'han guanyat el sou. Ara, el partit ha anat de menys a més. Com si el primer temps fos una estora vermella en espera de l'estrella. I l'estrella, esclar, és Messi. Un cop ha tornat als terrenys de joc, el partit ha millorat.

Les claus del Barça-Dépor

No ha estat un partit per recordar, però el Barça no s'ha complicat la vida. I això malgrat que Luis Enrique ha seguit decidit a fer proves amb les alineacions. Amb Aleix Vidal a la graderia, convertit en l'alumne eternament castigat, ha apostat per fer jugar tres centrals (Mathieu, Piqué i Mascherano), amb Digne i Arda Turan fent de laterals de llarg recorregut. El turc ha fet més d'extrem, de fet, associant-se per la dreta amb Rafinha. El Deportivo, massa poruc, no s'ha acostat mai a Ter Stegen, i el primer temps ha estat un monòleg blaugrana en què els jugadors, sense Iniesta i Messi, han anat una mica coixos d'idees per superar la defensa adversària. La possessió de pilota s'ha traduït en un control del joc total, però en tot just quatre ocasions abans del descans. Ara, tres han acabat en gol. I en espera del bon joc, els gols han amanit la tarda.

Rafinha, home de confiança de Luis Enrique, s'ha encarregat de fer els dos primers gols. El primer l'ha treballat ell i el segon, de murri, després d'una bona rematada d'un Piqué que ha arribat als 250 partits a Primera sentint les cançons d'un estadi que l'estima i cuida, tant si talla la samarreta com si no. Els dos gols de Rafinha, aprofitant en part els espais oberts per Suárez, han servit per enviar un missatge al Deportivo: acabaria golejat. I els homes de Gaizka Garitano s'ho han cregut. Abans del descans, Luis Suárez, en una gran jugada personal, ha fet el 3-0. L'uruguaià, sempre lluitador, no ha parat fins a fer el gol, a temps per sentenciar el matx i poder ser substituït al descans. Amb quatre grogues i les cames cansades pels partits de seleccions, Suárez ha cedit el lloc a Alcácer al descans.

Leo Messi, celebrant el seu gol contra el Deportivo

A la segona part, el Barça ha jugat una mica més bé, en part perquè de seguida Luis Enrique ha donat minuts a Messi. Ja recuperat de la lesió, l'argentí ha trigat ben poc a fer el 4-0 i ha demostrat, així, que és més temible quan fa setmanes que passa gana. En concret, tres minuts. Tres minuts entre el retorn i el gol. Coses de Messi. Amb ell, els rivals s'espanten més i els companys s'esperonen. Neymar, molt lluitador però sense encert a la primera part, ha forçat la vermella de Laure i ha donat vida a la banda esquerra. I Alcácer s'ha quedat molt a prop del seu primer gol, amb dues ocasions molt clares.

Piqué, esperonat pel fet de jugar en un estadi on ningú dubta d'ell, s'ha passat el segon temps buscant participar en atac, i el Deportivo s'ha encomanat a Lux, que amb dues aturades de mèrit ha evitat una golejada més dura. Amb tres pals i un gol anul·lat, el Deportivo encara ha tingut sort de no rebre un cop més fort contra un Barça que de mica en mica s'ha posat en forma, animant-se a mesura que arribava amb més espais a la porteria rival.

Sense fer res de l'altre món, el Barça s'ha tret de sobre el rival, ha recuperat el gust del triomf, segueix viu a la classificació i ha pogut donat descans a jugadors clau. Però, per sobre de tot, ha recuperat Messi. Quan l'argentí juga, tot es veu d'una forma diferent. Ocupa el centre de l'escenari, afina la veu i brilla. I Barcelona es converteix en un bon lloc per viure-hi. Si pots pagar el lloguer, esclar.