ATLETISME

Rússia treballa contra rellotge per poder inscriure els atletes als Jocs

Moscou s’ofereix a col·laborar amb el COI per esquivar la sanció per dopatge

La decisió de la Federació Internacional d’Atletisme (IAAF) de sancionar els atletes russos i prohibir-los la participació en qualsevol competició internacional ha obert la caixa dels trons a Rússia i ha obligat el país a moure fitxa a la desesperada per poder inscriure els seus atletes als Jocs Olímpics de Rio, que es faran aquest estiu.

La sanció, que es va fer oficial divendres a última hora, era previsible, ja que dilluns la IAAF havia rebut un informe de l’Agència Mundial Antidopatge (AMA) que denunciava pràctiques reiterades de dopatge entre els atletes russos, pagament de suborns, ocultació de positius en diferents controls antidopatge i eliminació de proves. Tot plegat amb el presumpte vistiplau del ministeri d’Esports i del Servei Federal de Seguretat (FSB, l’antic KGB).

En la reunió, que va durar més de quatre hores, la IAAF va analitzar detingudament l’informe i va acordar per 22 vots a favor i només un en contra aplicar la sanció, que allunya els atletes russos de qualsevol competició internacional, incloent-hi el Campionat del Món i els Jocs Olímpics -només podran participar en competicions nacionals-. A més, impedeix que el país pugui organitzar el Mundial de marxa -previst a la ciutat de Txuvàixia- i el Mundial Júnior -que s’havia de fer a Kazan-. En els pròxims dies la IAAF anunciarà el nom de les seus d’aquests campionats.

Les raons de la IAAF

“Hem analitzat el fracàs de la Federació Russa (ARAF) i hem pres la decisió de suspendre’ls temporalment, que és la sanció més dura que els podem imposar ara mateix”, explicava Sebastian Coe, president de la Federació Internacional d’Atletisme, que va donar uns dies de marge a l’ARAF perquè analitzés la situació i prengués mesures pertinents per evitar que aquesta suspensió passi de temporal a definitiva.

La sanció es basa en la violació dels articles 6.11(b) i 14.7 dels estatuts de la IAAF, que marquen els objectius de la federació en l’àmbit esportiu i que inclouen, entre d’altres, “el desenvolupament i el manteniment dels programes destinats a eradicar el dopatge i la protecció de l’autenticitat i la integritat en l’atletisme”.

Moscou va reaccionar immediatament a la sanció i va acusar la IAAF d’actuar “sota pressió”, ja que, segons ells, la Federació Internacional “no tenia cap altre remei” després de rebre l’informe de l’AMA. També alguns atletes, a títol personal, van manifestar el seu descontentament per la sanció i van criticar que s’hagués sancionat tot el col·lectiu en comptes d’analitzar-ho cas per cas i apartar els que havien fet trampes.

En canvi, va ser molt més diplomàtic el Comitè Olímpic Rus, que té els ulls posats en Rio 2016. L’organisme que presideix Aleksandr Jukov va assegurar que es posava a treballar immediatament per solucionar el problema i adaptar-se “com més aviat millor” a les normes que estableix l’Agència Mundial Antidopatge, i per garantir que “els sistemes antidopatge siguin independents de les organitzacions esportives”.

De fet, va ser el mateix Comitè Olímpic Internacional el que va fer-se ressò de les paraules de Jukov. En un comunicat, el COI informava que Rússia cooperarà amb les diferents organitzacions internacionals implicades en les investigacions sobre dopatge massiu, principalment l’AMA i la IAAF.

Reformes a la federació russa

Segons va transcendir al llarg del dia d’ahir, el Comitè Olímpic Rus tirarà endavant una reforma de la seva federació nacional d’atletisme, que preveu la sanció als directius i entrenadors implicats en les pràctiques de dopatge, a més dels esportistes que hagin donat positiu.

Una decisió que el COI veuria com un bon punt de partida, segons comentava el mateix president, Thomas Bach. “Que el Comitè Olímpic Rus expressi la ferma voluntat de protegir els atletes nets i sancionar els dopats és benvingut”. Això sí, la sanció, que de moment és temporal, només s’aixecarà si els diferents organismes internacionals tenen la certesa que s’ha revertit la situació a Rússia.

Més continguts de