PRIMERA DIVISIÓ
Esports 22/02/2013

Últim derbi basc de la història a San Mamés, el número 66

Aquesta nit (21:30h/Marca tv) l'Athletic de Bilbao rebrà la Reial Societat en el darrer enfrontament que disputaran tots dos equips a 'La Catedral'

Ara
3 min
Últim derbi basc de la història a San Mamés

Barcelona100 anys i 65 derbis després, San Mamés viurà aquesta nit (21:30h/Marca tv) l’últim Athletic de Bilbao-Reial Societat de la història. Els aficionats bilbains, conscients de la importància de l’enfrontament, han esgotat les entrades per animar a un Athletic que intentarà aconseguir una victòria que els permeti allunyar-se del descens.

Tots dos equips arriben en un moment de forma ben diferent. Els de Bielsa afronten el derbi amb nombroses absències, ja que els centrals Ekiza i Gurpegui són baixes segures, mentre que De Marcos i Munian estan pràcticament descartats també. Tot i això, l'Athletic, que és 15è en Lliga i veu com s'acosta perillosament el descens (el té a 6 punts), confia en aconseguir una victòria que suposi un canvi en al dinàmica de l'equip i els permeti encarar el que queda fins a final de temporada amb els ànim renovats.

La Reial Societat, en canvi, ocupa la 6a posició en Lliga i té la Lliga de Campions a només 5 punts. I és que, tot i que el tècnic francès Philippe Montanier va ser molt criticat a principi de temporada, ha aconseguit, a mida que ha anat avançant la campanya, que els donostiarres siguin un dels equips que millor futbol pràctica a la Lliga Espanyola. D'aquesta manera, els de Montanier buscaran una victòria que els afianci en les places europees i enfonsi una mica més als bilbains. A més, intentaran trencar amb la mala ratxa que els donostiarres acumulen els darrers anys a San Mamés, on només han sigut capaços de sumar un punt en les seves últimes vuit visites.

Moments inolvidables viscuts a San Mamés

37 victòries locals, 17 empats i 11 victòries visitants. Estadístiques clarament favorables per a un Athletic de Bilbao que ha viscut moltes tardes màgiques davant els donostiarres a San Mamés. I és que 'La Catedral' ha estat l'escenari encarregat d'acollir un seguit de derbis que quedaran per sempre a la memòria de tots dos clubs.

Especialment recordat per als bilbains és el de la temporada 84-85, en què el central Íñigo Liceranzu va fer el 2-1 a onze minuts del final, i li va donar al conjunt bilbaí l'últim títol de Lliga que figura en les vitrines del club. També transcendental, encara que no tan conegut, va ser el 2-1 del 18 de maig de 1975 en el qual l'Athletic va aconseguir una victòria fonamental per evitar el descens en la penúltima jornada de Lliga.

La Reial Societat, per la seva part, en el derbi basc de la temporada 00-01 es va imposar per 1-3 a l'Athletic, un resultat que els va permetre mantenir la categoria.

El primer derbi que es va disputar data del dia 28 d'abril de l'any 1929. Aquell dia els bilbains van vèncer 4-2 als donostiarres. La primera victòria dels visitants va arribar el 5 de Març de 1933, quan la Reial Societat va guanyar per 1-2.

Pel que fa a la major golejada local, aquesta es va produir el la temporada 34-35 i l'Athletic li va endossar un contundent 7-0. Per contra, la victòria més amplia del conjunt 'txuri urdin' va arribar el curs 87-88 quan va guanyar per 1-4.

@page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } En els darrers enfrontament, els locals han estat molt superiors als donostiarres: victòria de l'AThletic per 3-0 les temporades 02-03, 04-05 i 05-06; per 2-1 la 01-02 i 10-11; per 1-0 la 03-04; i el 2-0 de la passada campanya.

Trasllat al nou estadi

Des de les 8h del matí del dimecres 20 de Febrer, fins les 21h del proper 13 març, s'esta produint el trasllat dels abonaments de les sòcies i els socis de l'Athletic Club al nou estadi. El club passarà dels actuals 34.000 socis a uns 41.000, mentre que la capacitat de l'estadi també es veurà incrementada fins als 53.000 seients aproximadament.

stats