TOT COSTA

Zidane, entre Guardiola i Valverde

És possible que el Reial Madrid trobi un entrenador millor que Zidane, però difícilment en trobarà un de tan guanyador que aixequi nou títols de tretze possibles. Una barbaritat. No deixa llegat futbolístic però ha inflat les vitrines blanques en només 28 mesos. I, sobretot, ha generat un problema enorme a Florentino Pérez, que s’imaginava un estiu de picar pedra per intentar reclutar Neymar i que ara també s’haurà d’arremangar per trobar entrenador a cuita-corrents.

Així ho revelava la comunicació gestual en la roda de premsa de dijous. O el president blanc és un actor descomunal o Zidane l’ha agafat amb els pixats al ventre. Probablement amb bona intenció, per ser honest amb ell mateix i amb el seu equip, el francès ha abdicat abans de prendre mal i, sobretot, abans de començar a espatllar el seu impressionant full de serveis. De passada, Zidane ha assenyalat la desídia d’un vestidor que només ha mantingut la tensió competitiva quan ha sonat l’himne de la Champions. Perquè Zizou -que ha fet un Guardiola- el que volia en realitat era ser com Valverde, que s’ha endut la Lliga, el torneig que sedueix els entrenadors per la regularitat que implica guanyar-lo.

El que va aterrar a la banqueta del Bernabéu amb el prejudici de ser un xitxarel·lo ha acabat imposant el seu poder tranquil però implacable. Ha fet el que li ha rotat amb les alineacions, quan li van intentar imposar un porter al mercat d’hivern i també amb els tempos de la seva sortida, deixant el Madrid sense pla previst a primers de juny.

A Madrid és vox populi des de fa mesos que l’entrenador que fa més patxoca a Florentino és Pochettino. Però l’argentí va renovar amb el Tottenham fa tot just deu dies. “Doncs ja podia haver avisat, Zidane”, deu pensar el mandatari blanc, perquè arrabassar-lo al club londinenc en les actuals circumstàncies s’intueix tan complicat com prendre-li Neymar al xeic. En paral·lel, Joachim Löw, un dels tècnics més reconeguts pels èxits i el segell que ha imprès a la selecció alemanya, també acaba de prorrogar el seu contracte i ja s’ha autodescartat. Vaja, que el càsting blanc ha començat de mal borràs i, de la mateixa manera que pocs entrenadors dirien que no al Madrid, no sembla que n’hi hagi gaires de primer nivell disponibles.

Per als que creiem que els equips no van sols per més bons jugadors que tinguin i, per tant, donem gran importància al paper de l’entrenador, al Madrid se li ha complicat l’estiu. Ves que la sortida de Zidane no acabi sent la millor operació del Barça.